Kimi Said Nursi'nin mütevaziliğini örnek aldı kimi araçsallaştırdı

Yeni Şafak yazarı Lekesiz, küçüklüğünden bugüne meydana gelen değişimi yazdı

Risale Haber-Haber Merkezi

Yeni Şafak yazarı Ömer Lekesiz, küçüklüğünde tanıdığı Nur hareketinde zaman içinde farklı gelişmelerin yaşandığını açıkladı.

Eşyayı, tarihi ve olayları kendi hakikatlerine uygun olarak tanımayı talep edecek yaşa eriştiğinde rehberinin Nur Talebeleri ve Risaleler olduğunu belirten Lekesiz, devlet korkusunu o dönem öğrendiğini ancak Bekir Berk gibi bir kahramanı da tanıdığını söyledi:

"Henüz yüz yüze gelmediğim dolayısıyla şeklini, işleyiş biçimini bilmediğim 'devlet korkusu'nu, adına Medrese dediğimiz o evlere giderken ve girerken arkamızı kollamamız gerektiğini söyleyen abilerimden öğrenmiştim ilkin.

Merhum Bekir Berk'in 'İthamları Reddediyorum' adlı kitabını, devletin asık yüzünü temsil eden mahkemenin ve mazlumların haklarını aramaktan vaz geçemeyişin ilk somut belgesi olarak okurken, bir yanda da eğer başıma bir iş gelirse uzakta adı Bekir Berk olan sözü sağlam, savunması güçlü bir kahramanın gelip bana da sahip çıkacağına inanmıştım. Berk'le birlikte başka kahramanlarım da olmuştu elbette; adları Zübeyir, Bayram, Sungur... olan onlarca kahramanım..."

Medrese'de Allah kelamından, Peygamber sözünden, ibadetten, edepten, başka bir şey öğrenmediğini hatırlatan Lekesiz, Nur hareketinde farklı gelişmelerin yaşandığını belirtti:

"Hayat, sürekli değişen hallerle kaimdir. Dolayısıyla 1972'den bugüne meydana gelen hızlı değişimden Nur Talebeleri de kaçınamazlardı. Metin Karabaşoğlu'nun 'Saidleri Ararken' adlı kitabının üçüncü bölümünde, fikir güvercinlerini uçurmamak isteyen bir yumuşaklık ve dikkatle yazdığı kurumsallaşma, dışa açılma da böyle gerçekleşti. Nur Talebeleri'nden kimi gruplar Said Nursi'nin mutevazılığından örneklenmeyi sürdürerek ihata edebildikleri çevreyle sınırlı faaliyetlerini sürdürürlerken, bir diğer 'büyük' grup zaman içinde Nur Hareketi'ni de araçsallaştırabilecek devasa bir yapıya ulaştı."

 

Bediüzzaman Haberleri