Kırşehir'de yeni termal kaynak bulundu

Kırşehir İl Özel İdaresi, Termal Turizm Hattı Projesi kapsamında kent merkezinde bulunan 59 derece sıcaklıktaki yeni termal kaynağı, Terme bölgesinde hizmete sundu.

Kırşehir İl Özel İdaresinin Termal Turizm Hattı Projesi kapsamında yapılan çalışmalarda, kent merkezinde 59 derece sıcaklıkta yeni termal kaynak bulundu.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bektaş Aydoğan, Terme bölgesinde devam eden jeotermal çalışmalarla ilgili incelemelerde bulundu.

Aydoğan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Kırşehir'deki termal sudan ısıtmada, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, kaplıca ve termal otellerde yararlanıldığını söyledi.

Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından geçen yıl ihale yolu ile Kırşehir merkez Terme bölgesinde 540 metre derinliğinde jeotermal su üretim kuyusu açılması için çalışma yürütüldüğünü ifade eden Aydoğan, açılan kuyuda 10 litre/saniye debiye sahip 59 derece sıcaklıkta su çıkarıldığını vurguladı.

Kuyudan çıkarılan termal suyun diğer iki kuyudaki sularla etkileşiminin de ölçüldüğünü dile getiren Aydoğan, Terme bölgesindeki otellerin, yüzme havuzunun, üniversitenin fizik tedavi merkezinin, uygulama seralarının, Belediye Şehir Hamamı'nın ve Öğretmenevi Uygulama Oteli'nin su ihtiyaçlarının tek elden düzenli şekilde temin edilmesinin hedeflendiğini aktardı.

Öncelikle bölgenin jeotermal ve doğal mineralli su kaynaklarını koruyacaklarını dile getiren Aydoğan, şunları kaydetti:

"İlimiz termal kaynaklar ile çalışan işletmelerin su ihtiyaçlarının tek elden düzenli bir şekilde temin edilmesi amacıyla İl Özel İdaresi tarafından bu yıl Termal Turizm Hattı Projesi uygulanacak. Böylece ilimizdeki termal suyun kullanımı tek bir noktadan kontrollü olarak işletmelerin ihtiyaçları kadar verilecek. Bu proje içerisinde 2016 yılında açılan reenjeksiyon kuyusuna ısı merkez binasından iletim hattı da çekilerek, ısı merkezinde kullanıldıktan sonra Kılıçözü deresine akıtılan 40 derecedeki termal suyun da yer altına basılarak jeotermal kaynaklarımızın beslenmesi planlanmaktadır."

Aydoğan, geçmiş yıllarda açılan ve zamanla kullanılmaz hale gelerek kontrolsüz şekilde Kılıçözü deresine dökülen üç termal su kuyusunun da kapatıldığına değinerek, bu kuyuların kapatılması ile hem termal su israfının önlendiğini hem de jeotermal kaynağın beslendiğini ifade etti.

Aydoğan'a incelemeler sırasında İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Alptekin Demir, Tarımsal Hizmetler Müdürü Mehmet Turgut, jeoloji mühendisleri Nafi Mahmutoğlu ve İsmail Arslan da eşlik etti.

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Ekonomi Haberleri