Sağlık Bakanlığı, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırmak için meyve ve sebze tüketimine ağırlık verilmesi, yağlı gıdalardan uzak durulması, E vitamininden zengin yiyeceklerin tüketilmesi ve yeterli miktarda sıvı alınması gerektiği uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hava sıcaklığının değişmesine bağlı grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların görülme sıklığının arttığını belirterek, hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kış aylarında yağlı ve şekerli besinlere eğilimin arttığını, kapalı ortamlarda fazla zaman geçirildiğini, fiziksel aktivitenin azaldığını ve sonuçta kilo artışı olduğunu ifade eden yetkililer, bunların tümünün hastalıklara yakalanma riskini arttırdığını söyledi.
Hastalıklardan korunmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığının kazanılması gerektiğine dikkati çeken yetkililer, beslenme önerilerini şöyle sıraladı:
''Dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalı.
Kış aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için imkanlar dahilinde her gün bol ve meyve sebze tüketilmeli. Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.
Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanmasında gerekse sıvı alımına katkı sağlanması açısından taze sıkılmış meyve suları tüketilmeli. Meyve suları, içindeki C vitaminin azalmaması için sıkıldıktan hemen sonra içilmeli.
Soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı vücut direncini artıran, A vitamininin okside olmasını engelleyen E vitamini de yeterli oranda alınmalı. Bunun için E vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller yeterli miktarda tüketilmeli. Balık da beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle kış aylarında imkanlar dahilinde haftada 2-3 kez yenilmeli.''
''BOL SIVI ALINMALI''
Kış aylarında daha çok yağlı yiyeceklerin tüketildiğine dikkati çeken yetkililer, özellikle katı margarin ve tereyağından kaçınılması, yoğun yağlı etlerden uzaklaşılması gerektiğini belirtti.
Yetkililer, hareketlerin kısıtlandığı kış aylarında vücut ağırlığı kontrolünün sağlanmasında basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ile meyve tatlılarının tercih edilmesi, posa içeriği yüksek kuru baklagillerin tüketilmesi ve düzenli fiziksel aktivite yapılması önerisinde bulundu.
Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alınması gerektiğini vurgulayan yetkililer, yeterli sıvı alındığında vücuttaki toksinlerin atıldığını, vücut fonksiyonlarının düzenli çalıştığını, metabolizma dengesinin sağlandığını ve birçok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleştiğini vurguladı. Yetkililer, bu nedenle her gün en az 2-2.5 litre su içilmesi gerektiğini, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu ya da açık çay gibi içeceklerin tercih edilebileceğini kaydetti.
Haber 7