Konuyla ilgili görüşü sorulan Enerji Bakanlığı, yaptırdığı anketi komisyona sundu. Ankete göre çalışanların yüzde 70'i ileri-geri saat uygulamasından psikolojik olarak rahatsızlık duyuyor.
Türkiye'de yıllardır tartışılan 'kış saati' uygulamasının çalışanlarda psikolojik rahatsızlıklara yol açtığı ortaya çıktı. TBMM Dilekçe Komisyonu, Nihan Gözalıcı isimli memurun 'Tasarruf edilmiyor, memurlar 1 saat geç çıkınca elektrik sarfiyatı oluyor' diyerek yaptığı başvuru üzerine kış saati uygulamasının kaldırılması için harekete geçti. Enerji Bakanlığı'nın daha önce gündeme getirdiği; ancak sonuç alamadığı sorunu Dilekçe Komisyonu, bir alt komisyon oluşturarak inceledi.
Komisyon, bütün kurumlardan konuya iliş-kin görüş alırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratları, sürpriz bir anket sunumu yaptı. Ankette; vatandaşların yüzde 70'inin saatlerin ileri ve geri alındığı dönemlerde psikolojik, sosyal, ekonomik ve sağlık gibi konularda olumsuzluk yaşadıklarını belirttiklerini, yüzde 80'inin ise yıl boyu yaz saati uygulamasının yerinde olması yönünde görüş belirttiklerini ifade etti. Bürokratlar şunları kaydetti: "Dünyadaki uygulama daha çok ülkenin en doğusundan geçen meridyenin referans meridyen olarak alınması şeklindedir. Ancak ülkemizde dünya uygulamasının aksine batıdan geçen meridyen referans alınıyor. Türkiye'de referans meridyen olarak İzmit ilinden geçen 30 derece doğu meridyenin belirlenmesinin gerekçesi borsa, bankacılık ve dış ticaret gibi konularda AB ülkeleriyle uyum sağlamaktır. Yaz saati uygulamasının 9 aya çıkarılması yani yaz saatinin mart ayında başlatılması ve kasım ayının sonunda bitirilmesi şeklindeki uygulama enerji tasarrufu açısından faydalıdır ancak bakanlık olarak yaz saatinin yılın tamamında uygulanması görüşündeyiz."
Dışişleri Bakanlığı, ekonomik ilişkilerin olumsuz etkilenebileceği gerekçesiyle düzenlemenin uygun olmayacağı yönünde görüş bildirdi. İstanbul Valiliği ise uygulamanın mesai saatleri açısından sorun oluşturabileceğini ancak bunun mesai saatleri düzenlenerek aşılabileceği değerlendirmesi yaptı. Türk Hava Yolları, uçuş tarifelerinin düzenlenmesi açısından bir uyum sürecine ihtiyaç duyacağını vurgularken, TEDAŞ kullandığı elektrik sayaçlarının bir kısmı dışarıdan müdahale edilebilir olmadığından yeni saat uygulamasına göre elektrik sayaçlarının yenilenmesi gerekebileceği, dolayısıyla bunun kuruma bir maliyet getireceğini bildirdi.
Meclis, tek saat uygulaması için harekete geçti
TBMM Dilekçe Komisyonu, alternatifli iki karar oluşturdu. İlki, kış saati uygulamasına son verilmesi ve yaz saatinin bütün yıl uygulanması yönünde. İkincisi ise Bakanlar Kurulu'nca 45 derece doğu boylamına göre belirlenen yaz saati diliminin yılın 7 ayında değil de 9 ayında uygulanmasına yönelik tasarrufta bulunulmasının kamu açısından yerinde olacağı şeklinde. Komisyon, Bakanlar Kurulu'na kış saati uygulamasının kaldırılması yönünde görüş bildirecek.
Zaman