Faruk Ardıç'ın haberi:
LYS'lerin son maratonu geçen hafta yapıldı. Sınavlarda kitap okuyan adaylar zamanı verimli kullanırken bu avantaj sadece uzun paragraf sorularının çözülmesiyle neticelenmedi; sayısal soruları anlamada da kolaylık sağladı. Üniversiteye hazırlanan gençler, kitap okumayı da çalışmanın bir parçası olarak görmeli.
Bu hafta yapılan sınavlarla üniversite adayları için sınav maratonu sona erdi. Beş farklı LYS'ye 2.029.200 aday başvuru yaptı. Tekil bazda LYS'lere başvuran adayların sayısı ise 871.313 oldu. ÖSYM'nin uyguladığı YGS ve LYS'lerdeki soruların uzun metinlere dayalı ve zaman alıcı olduğu görüldü. Önümüzdeki dönemde sınava girecek adaylar için testlerin doğru okunması sınava erken hazırlanmak isteyen adaylar için önemli görülmektedir.
Sınavlarda kitap okuma alışkanlığına sahip olan öğrenciler zamanı verimli kullanma yönünde daha avantajlı oldular. Özellikle YGS Türkçe ve LYS Edebiyat-Coğrafya testleri, okuma alışkanlığı olan öğrencilerin yapabilecekleri türde soruları içermekteydi. Coğrafya ve Felsefe grubu soruları güncel konuları takip eden ve harita okuma yeteneğine sahip olan öğrencilerin zorlanmadan yapabilecekleri türdendi.
Kitap okuyan öğrenciler, uzun paragraf sorularında fazla zorlanmadılar. Uzun metinli soruları, bir defada okuyup, anlamak ve cevabı bulmak tamamen pratik yapmaya dayalı bir süreç. Bu süreçte başarılı olmak çok kitap okumayla ilgilidir. Önümüzdeki dönemde sınava girecek adayların sadece testlere dayalı kalmadan, bol bol kitap okumalarında yarar olduğu bir kez daha görüldü. Yaz sürecini değerlendirmek isteyen adayların okumanın sadece sözel alandaki değil sayısal alandaki testleri de çözerken anlama yeteneklerinin güçleneceğinin farkında olmaları gerekiyor. Artık sınavlar, ancak düzenli çalışan, gündemi takip eden, kitap okuyan, yorumlama gücü kuvvetli öğrencilerin yapabileceği hale dönüşmektedir.
Zaman