Özellikle çabucak değişen trendler nedeniyle kıyafetlerin kısa süre giyildikten sonra atılması moda sektörünün çevreye ciddi zararlar vermesine yol açıyor. Her yıl üretilen tekstil ürünlerinin yüzde 85'inin çöpe gittiği tahmin ediliyor.
Moda sektörünün yaptığı çevresel zararın önlenmesi için geri dönüşüm ideal bir yöntem. Fakat çoğu giysinin pamuk ve polyester gibi birden fazla malzeme içermesi bu süreci zorlaştırıyor. Farklı maddelerin lifleri birbirine karıştıktan sonra geri dönüştürülmek için ayrılmaları gerekiyor.
Science Advances adlı hakemli dergide çarşamba günü yayımlanan bir çalışmada bu ayırma işlemini çok hızlı yapabilen yeni bir yöntem anlatılıyor.
ABD'li araştırmacılar sentetik lifleri bir arada tutan bağları kırmak için kimyasal bir çözücü kullandı. Çinko oksitin bu kırılma sürecini hızlandırdığını fark eden ekip, kumaşı daha sonra mikrodalga fırına attı.
Bilim insanları bu sayede polyester, naylon ve likra karışımını moleküllerine kadar çözmeyi başardı. 15 dakika alan bu işlemde pamuk liflerinin bozulmadığını gözlemleyen araştırmacılar bu liflerin yeni giysilerde kullanılabileceğini söylüyor.
Diğer malzemelerin molekülleri de tekrar giysi liflerine dönüştürülebileceği gibi emniyet kemeri ve hava yastığı gibi farklı ürünlerde kullanılabilir.
Washington Post'un aktardığı üzere üreticiler, kıyafetleri esnek yapmak için eklenen likra veya naylon gibi malzemeleri genellikle etiketlere yazmıyor. Çalışmanın başyazarı Erha Andini "Moda endüstrisi, giysilerinin içeriği hakkında her zaman şeffaf değil" diyor.
Independent Türkçe