'Klasik liseler Türkiye'nin ihtiyacını karşılamaya yetmiyor'

TBMM Başkanı Çiçek, "Devletten iş isterken çok kişi işsiz ama sanayide istihdam söz konusu olduğunda nitelikli eleman bulunamıyor. Klasik liseler artık Türkiye'nin ihtiyacını karşılamaya yetmiyor" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, DOMOTEX Turkey Halı Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 78 milyonluk genç ve dinamik bir nüfusu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin genç nüfus zenginliğini doğru yönlendirmenin ilk şartının, iyi eğitimden geçtiğini ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:

"Bu noktada başta eğitim kurumlarımız olmak üzere sanayi kuruluşlarımıza bile önemli görevler düşmektedir. Birçok yerde eleman aranıyor, devletten iş isterken çok kişi işsiz, ama sanayide, KOBİ'de ve benzeri yerlerde istihdam söz konusu olduğunda nitelikli eleman bulunamıyor. Bunu iyi irdelemek lazım. Bu, belki de en önemli derdimiz. Klasik liseler artık Türkiye'nin ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. 193 üniversitemiz oldu, bu sevindirici ama rakamlar bizi yanıltmasın. Biz siyasetçiler rakamlarla konuşuruz, çünkü yaptıklarımızı anlatmakta rakamlar kolaylık sağlar ama rakamlar her zaman kaliteye tekabül etmiyor. Şimdi Türkiye'nin derdi kaliteyi artırmaktır. Kaliteli bir eğitim veremezsek, sanayinin ihtiyacı olan yetenekleri çocuklarımıza kazandıramazsak, sayılar bizim sorunlarımızı çözmeye yetmez."

Yargıya güvenin devlete duyulan güven anlamına geldiğini belirten Çiçek, "Yargının kendisini güvenilir olarak ortaya koyması gerekiyor. Belli sayıdaki insan yüzünden canını dişine takmış hakim ve savcılarımız da töhmet altındadır. O yüzden 8 Haziran sabahı ülkenin en önemli sorunlarından bir tanesi hukuk güvenliğini sağlamaktır" dedi.

"Meclis kanun fabrikasına döndü"

Çiçek, kaliteyi öne çıkaran bürokrasinin Türkiye'nin hedeflerini yakalamasına yardımcı olabileceğini vurguladı.

Bürokratik iş ve işlemlerden birtakım şikayetlerin olduğunu hatırlatan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şikayetler ama faturayı siyasetçiler biz ödüyoruz. Halbuki biz, kanunsa kanun çıkarıyoruz. Çünkü sizin ihtiyaçlarınız için kanunlar çıkarıyoruz. Hatta hiç bir ülkede olmadığı kadar sabahlara kadar uğraşıp kanun çıkarıyoruz, neredeyse meclis kanun fabrikasına döndü. Neden? Demek ki bürokrasi uygulamalarımızda ciddi sıkıntı var. Bunun için de kaliteli bürokrat fevkalade önemli. O yüzden bu noktada da istikrar lazım. Bunları gerçekleştirebilirsek, bugün 3 milyar dolar olan halı ihracatı, inanıyorum ki bir sonraki fuarlarda 5-6 milyar dolarlara neden çıkmasın? Bunun imkanlarını hep birlikte oluşturacağız."

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri