Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, klimalı mekânlardan güneşli havaya çıkmak ya da güneşli havadan birden klimayla soğutulmuş bir alana girmek insan bedenine zarar veriyor.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanoğlu artık sıcak ve bunaltıcı havalarda, yaşamlarını daha rahat sürdürebilmek için klima adı verilen, soğutma çevrimini geliştirmişler ve kullanmaya başlamışlardır. Bugün artık birçok evde ve işyerinde klima neredeyse vazgeçilmez bir aksesuardır. Havanın neminden ve sıcaklığından bunalanlar, klimalı ortamlarda serinlemeye çalışmaktadır.
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, klimalı mekânlardan güneşli havaya çıkmak ya da güneşli havadan birden klimayla soğutulmuş bir alana girmek insan bedenine zarar veriyor. Vücut ani sıcak ve soğuk hava değişimlerine karşı kendini koruyamadığı için bu durum başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.
Dikkatli olmak gerekir
Klimalanın yol açtığı hastalıkları ve rahatsızlıkları önlemenin yolu havayı yavaş yavaş soğutmaktan geçiyor. Sıcaklardan bunalanlar, genellikle klimaları çalıştırarak bir an önce sıcak ortamdan serin ortama geçmek istiyorlar.
Oysa klimaların, ortamı belirli zaman aralıklarında yavaş yavaş soğutmak için kullanılması gerekiyor. Örneğin, dışarıda sıcaklık 40 derece ise klima çalıştırılacak ortamda sıcaklığının aralıklarla 5'er derece düşürülmesinde fayda var.
Klimanın etkileri
Klimalar doğru kullanıldığı takdirde kimse için sağlık problemi oluşturmaz. Ancak bilinçsiz kullanım özellikle çocukları, yaşlıları ve astım hastalarını etkiliyor.
Klimaları bilinçsiz kullananların vücutları ani değişikliklere adapte olmakta zorlanmaktadır. Bu değişiklikler vücuda ekstra yük getirmekte ve hassas dengelerin kolayca bozulmasına yol açmaktadır. Ayrıca direk klimalardan bazı bakterilerin yayılabileceği bilinmektedir. Özellikle filtresiz olanlar astım hastaları için sorun oluşturabilir.
Klima Nedir?
Klima, soğutma çevrimi kullanılarak bir ortamdan ısı çekmek (yani ortamın sıcaklığını azaltmak) fazla nemini alıp ortama taze hava sağlamak için tasarlanmış sistem veya mekanizmadır. İnsanların bulundukları çevre, ortam içinde sıcaklığın ayarlanabilmesi, bulunulan ortamın konforunu artırır. İnsanın rahat ettiği çevre sıcaklığı bir başka ifadeyle rahatlık sıcaklığı bulunan ortamdaki hava sıcaklığıyla havanın nem oranına bağlıdır.
Aşırı nem aşırı sıcaklıktan daha rahatsız edicidir.
Milli Gazete