Hasan Demir'in Haberi
Dr. Çınarka, 'Dünya KOAH Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyadaki bütün ölümlerde 4. ölüm nedeni olan KOAH'tan Türkiye'de de 5 milyon kişinin etkilendiğini ve 3. ölüm nedeni olduğunu belirtti. Çınarka, Türkiye'de her yıl 26 bin kişinin bu hastalıktan öldüğünün tahmin edildiğine işaret etti.
Her 10 hastadan 9'unun bu hastalığa sahip olduğunun farkında olmadığını kaydeden Çınarka, kamuoyunun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirdiğini ifade etti. Çınarka, hastalık erken dönemde teşhis edildiği taktirde, hem durdurulabildiğine hem de iş gücü kaybı ve ölüm oranının azaltılabildiğine dikkat çekti.
KOAH'ın amfizem ve kronik bronşiti kapsayan bir hastalık grubu olduğunu anlatan Çınarka, "En sık görülen özelliği, akciğerlerimize giren ve akciğerlerimizden çıkan havayı nefes darlığına neden olacak derecede kısıtlayabilmesidir." dedi.
Hastalığın ilk belirtisinin öksürük ve balgam çıkarma olduğunu ifade eden Çınarka, şöyle devam etti:
"KOAH hastalarının büyük çoğunluğu, aynı zamanda sigara tiryakisi olduğundan öksürük ve balgam yakınması başlangıçta hasta tarafından sigaradan oluyor düşüncesi ile önemsenmez. Oysa bu dönemde hastalığa tanı konulması hastanın geleceği açısından son derece önemlidir. Erken dönemde sigaranın bırakılması ile hastalık belirtileri gerileyebilir ve hastalık gelişimi durabilir. Öksürük genellikle sabahları daha fazla ve arka arkayadır. Kronik bronşitin ön planda olduğu KOAH olgularında çoğu kez öksürükle birlikte balgam çıkarma da vardır. Hastalığın bu dönemde fark edilmemesi ve sigaraya devam edilmesi neticesinde hastalık ilerler ve hırıltılı solunum, nefes darlığı gibi yakınmalar ortaya çıkar. Ayrıca, bazı hastalarda balgamla birlikte hafif kan tükürme olabilir."
Dr. Çınarka, hastalığı tedavide iki ana hedefin bulunduğunu, ilkinin semptomları azaltmak, ikincisinin de hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak olduğunu ifade etti. Çınarka, KOAH tedavisinde kullanılan pek çok çeşit ilaç olmasına rağmen, bu ilaçların hiçbirinin hastalığı tamamen ortadan kaldıramayacağını ve hiçbir ilacın sigaranın bırakılması kadar hastalığın ilerlemesinde yavaşlatıcı etki gösteremeyeceğine dikkat çekti. Dr. Çınarka, sigarayı bırakmanın KOAH semptomlarını azalttığını ve hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını dile getirdi.