Bizi öldürmeye gelen bizde hayat bulmalı. İslam bize bu gücü veriyor" - "Afrika topraklarında insanların karnını doyurmadan, ihtiyaçlarını karşılamadan zihnine ve kalbine hitap etmek oldukça zor ve güçtür. Onun için yetimhane projeleri son derece önemlidir"
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, tarih boyunca sömürgelerin ve şiddetin gölgesinde büyüyen çocukların her türlü aşırılıktan ve savaştan uzak tutulması gerektiğini belirterek, "Bizi öldürmeye gelen bizde hayat bulmalı. İslam bize bu gücü veriyor" dedi
Görmez, Kongo İslam Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı Yusuf Eddie Serge Ngolo Ndzila ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Müslüman temsilcileri ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Görmez, şöyle konuştu:
"Afrika Müslümanlığı tarih boyunca çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Elbette en büyük sorun sömürgeler ve en kötüsü de bu sömürgelerin misyonerlik faaliyetleri adı altında gerçekleştirilmiş olması. Afrika'ya Müslümanlık daha çok İslam'ın irfan mektebi diye adlandırdığımız tasavvuf yoluyla yayıldı. Yüksek hikmeti olan bir İslam anlayışı daima bütün Afrika'da hakim olmuştur. Bu yönde çok büyük alimler yetiştirmiştir."
- İki büyük düşman: Cehalet, tefrika
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, son yıllarda Afrika Müslümanlarının içinde bulunduğu tehlikenin nedeninin İslam anlayışlarının bu topraklarda egemen kılınması çalışılması çabalarından kaynaklandığına dikkati çekerek, "Bunun tek çaresi hem Kur'an ve sünnete dayanan hem de bu çağın bütün ruhunu anlayan ve onu idrakine İslam'ın rahmet yüklü mesajlarını aktarabilen, İslam'ın ana yolunun egemen olmasıdır" diye konuştu.
İslam coğrafyasındaki ve Afrika'daki Müslümanların iki büyük düşmanını "cehalet" ve "tefrika" olarak sıralayan Görmez, zor bir süreçten geçildiğini ifade ederek, şöyle dedi:
"Bilhassa Ortadoğu , Arap dünyasında büyük acılar yaşanıyor. Afrika'nın zaten kendi tarih boyunca yaşadığı acıları var. Biz bu coğrafyanın acılarını da Afrika'ya taşımamalıyız. Bilakis Afrika'nın hikmetini bu coğrafyaya taşımalıyız. Bu noktada dikkatli olmalıyız. Bu noktada Afrika'da çalışmalar yapan bütün ilim adamlarına, bütün dini müesseselere çok büyük görevler düşüyor. Tarih boyunca sömürgelerin ve şiddetin gölgesinde yetişmiş çocuklarımızı, her türlü şiddetten ve savaştan uzak tutmalıyız. Bizi öldürmeye gelen bizde hayat bulmalı. İslam bize bu gücü veriyor. Onun için tüm bunların üstesinden gelmek adına ben tekrar, eğitime, eğitim düzenine, doğru bilgiye vurgu yapmak isterim."
Görmez, Kongo İslam Yüksek Konseyinin çok güzel çalışmalar yaptığını söyleyerek, "Bilhassa Afrika topraklarında insanların karnını doyurmadan, ihtiyaçlarını karşılamadan zihnine ve kalbine hitap etmek oldukça zor ve güçtür. Onun için yetimhane projeleri son derece önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.
- "Ziyaretimizin amacı sizden istifade etmek"
Kongo İslam Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı Yusuf Eddie Serge Ngolo Ndzila da Diyanet İşleri Başkanlığının çalışmalarından yararlanmak amacıyla ziyarette bulunduklarını dile getirerek, "Çocuklarımızın gelip Türkiye 'de eğitim görmesinden büyük mutluluk duyarız, aynı zamanda buradaki bilgin insanların bizim ülkemize gelerek seminerler vermesinden büyük bir mutluluk duyarız" ifadelerine yer verdi.
Ülkelerindeki camileri ibadet etmek ve eğitim amaçlı kullandıklarını anlatan Ndzila, Sudan gibi ülkelerde Müslüman gençlerin eğitim almasının ardından İslam'ın Kongo'da güçlendiğini ifade etti.
Ndzila'nın ramazanda yapılacak vaaz, nasihat, eğitim gibi konularda Diyanetten destek istemesi üzerine Görmez, bunun sağlanabileceğini belirtti.
Kongo'da değer verdikleri çalışmalardan birinin yetimhaneler projesi olduğunu ifade eden Ndzila, "Müslüman kardeşlerimizin yetimleri maalesef çoğu zaman Hristiyan yetimhanelerine gidiyorlar ve orada imanlarını kaybediyorlar. Devlet tarafından bize tahsis edilen büyük arsalarda bizim için çok önemli olan yetimhane projelerini de başlatmış olduk" diye konuştu.
Görmez de yetimhanelerde verilecek eğitim için Diyanet Vakfı aracılığıyla her türlü desteğin sağlanabileceğini aktardı.