Şirin Kabakçı ve Aydın Hızlıca'nın haberi
Her yıl aralık ayında yapılan etkinlikler, şehre sosyal, kültürel ve ekonomik canlılık kazandırıyor. Buluşmanın en hararetli ve heyecanlı anları 17 Aralık akşamı yapılan Şeb-i Arus'ta (düğün gecesi-vuslat gecesi) yaşanıyor.
'GEL' çağrısına uyanlar Konya'ya bereket getirdi
Ne olursan ol yine gel' diyerek dünyaya sevgi, barış ve hoşgörü çağrısı yapan Hz. Mevlânâ, Konya'yı dünyaya tanıtıyor. Her yıl, yaklaşık 2 milyon yerli ve yabancı turist Mevlânâ'yı ziyarete geliyor. Konya, Mevlânâ'yı Anma Törenleri boyunca 50 binden fazla insana ev sahipliği yapıyor. Aralıkta yapılan etkinlikler, şehre kültürel ve ekonomik canlılık kazandırıyor. Buluşmanın en heyecanlı anları 17 Aralık akşamı yapılan Şeb-i Arus'ta (düğün gecesi-vuslat gecesi) yaşanıyor.
Konya'da her yıl tekrarlanan Mevlânâ'yı anma törenlerini organize eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, ''Bu yılki programlara rağbet geçen yıllara oranla daha iyi. Bu yoğunluk bizi sevindirdi." diyor. Mevlânâ'ya ilginin her geçen gün arttığını anlatan Çıpan, ziyaretçilerin en çok izlemek istedikleri sema gösterilerini 17 Aralık akşamına kadar, her gün en az bir defa yapacaklarını ifade ediyor. Sema gösterileri, 2 bin 500 kişilik Mevlânâ Kültür Merkezi'nde yapılıyor.
En çok da İranlılar geliyor
Törenleri izlemek için gelenler, otelleri doldurdu. Günlerce önce rezervasyonları kapatan oteller, müşterilerini Mevlânâ'nın vecizeleriyle karşılayıp ağırlıyor. Özellikle 12, 15, 16 ve 17 Aralık tarihlerinde oteller, pansiyonlar ve kamu misafirhaneleri tamamen dolu. Otel Bera Satış ve Pazarlama Müdürü Kazım Öztoklu, özellikle Vuslat Gecesi ve öncesinde otellerinde yer kalmadığını söylüyor. Öztoklu, en fazla rezervasyonun İranlılarca yapıldığını belirtiyor.
Konya'ya akın eden yerli ve yabancı konuklar, restoran işletmecileri, hediyelik eşya satıcıları, tur şirketi sahiplerinin de yüzünü güldürüyor. Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, her gün otobüslerle gelen binlerce turiste hizmet verdiklerini dile getiriyor. Anma törenleri vesilesiyle yeni yerler açılmış, bu hareketlilik krizle boğuşan lokanta ve işyeri sahiplerine 'nefes' aldırmış.
Etli ekmeğe rağbet büyük
Konya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin yemek tercihlerinde yöresel tatlar ilk sırada. Misafirler, Konya ile özdeşleşen 'etli ekmeğin' tadına bakmadan ayrılmıyor. Etli ekmek en çok tercih edilen yemek olurken, ikinci sırada fırın kebabı yer alıyor.
Mevlânâ Müzesi civarında bulunan hediyelik eşya dükkânları büyük ilgi görüyor. Turistler, semazen figürlü hediyelik eşyalar, kolyeler, sikke, ney satın alıyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Konya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Atilla Özdemir, etkinliklerin 7-17 Aralık tarihleri arasına sıkıştırılması nedeniyle çok sayıda tur talebini geri çevirmek zorunda kaldıklarını anlatıyor. Etkinliklerin bir aya yayılmasını isteyen Özdemir, Mevlânâ'yı anma törenlerine bilet bulunamamasından yakınıyor. Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'yi anma törenlerinin 736.sı, bu sene 7 Aralık Pazartesi günü başladı. Etkinlikler 17 Aralık Perşembe günü sona erecek. Bu sene on bir gün planlanan ve ana etkinliği sema gösterisi olan anma törenleri; sergiler, konferanslar, film gösterimleri, şiir dinletileri, Mesnevi sohbetleri ve tasavvuf müziği konserleriyle zenginleştirildi. Törenler kapsamında, Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi ile Mevlânâ Kültür Merkezi salonlarında 20'nin üzerinde sergi açıldı. Törenlerin başladığı ilk günden itibaren Mesnevi dersleri vermeye başlayan Yard. Doç. Dr. Yakup Şafak, sohbetlerini son güne kadar devam ettirecek. Program süresince her gün Mevlânâ Kültür Merkezi'nde sema gösterisi gerçekleştirilecek. Gösteriler 12-13-16 Aralık Cumartesi, Pazar ve Çarşamba günleri öğle ve akşam olmak üzere iki defa yapılacak.
Mevlânâ'nın, ölümü 'düğün gecesi (Şeb-i Arus)' şeklinde nitelendirilen tören 17 Aralık'ta Ahmet Özhan'ın konseriyle başlayacak. Şeb-i Arus'a Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra çok sayıda bakan ve milletvekilinin katılması bekleniyor. Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman da Şeb-i Arus törenlerini izleyecekler arasında.
***
Türkiye'de ilk kez Şems konuşulacak
Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD), bu kez Mevlânâ'nın hocası Şems-i Tebrizi'nin konu olacağı uluslararası bir sempozyum düzenliyor. Sempozyumuna Mevlânâ ve Mevlevilik konusunda uzman, yerli ve yabancı çok sayıda bilim adamı katılacak. 11-13 Aralık tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek oturumların ardından sempozyum, 15-16 Aralık tarihlerinde Konya'da tekrar edilecek.
***
PROGRAM
11 Aralık 2009, Cuma,
A Ç I L I Ş / İETT Bağlarbaşı Kültür Merkezi / saat: 14.00
12 Aralık 2009, Cumartesi,
O T U R U M L A R / Sütlüce Kongre Merkezi – Sadabad Salonu/ 10.00 – 17.00
13 Aralık 2009, Pazar,
O T U R U M L A R / Sütlüce Kongre Merkezi – Sadabad Salonu/ 10.00 – 17.00
KATILIMCILAR
Adnan Karaismailoğlu Türkiye, Kırıkkale
Arif Naushahi–Pakistan, İslamabad
Camille Helminski– ABD, California
Carl Ernst-ABD, California
Cemâlnur Sargut Türkiye, İstanbul
Esin Çelebi–Türkiye, Konya
Hülya Küçük–Türkiye, İstanbul
Mahmut Erol Kılıç–Türkiye, İstanbul
Ghulam Moeen Uddın
Pakistan, Lahor
Mustafa Çakmaklıoğlu - Türkiye, Kayseri
Naci Bakırcı – Türkiye, Konya
Nuri Şimşekler – Türkiye, Konya
Omid Safi – ABD, Chapel Hill NC
Osman Nuri Küçük-Türkiye, Kayseri
Parvaneh Saberi -İran, Tahran
Selahattin Çelebi -Türkiye, Konya
Semih Ceyhan-Türkiye, İstanbul
Takeshita Masataka–Japonya, Tokyo
Tofigh Hashempour Sobhani İran, Tahran
Tuğrul İnançer-Türkiye, Konya
Yakup Şafak Türkiye, Samsun
Zaman