Korsana kötü haber

Korsan, ülkemizde birçok sektörde olduğu gibi, yayıncılık dünyasının da en büyük baş belası

Ali Pektaş'ın haberi:

Yıllardır verilen mücadeleye rağmen bir türlü çözülemeyen korsan yayınlar başa çıkılamayacak derecede arttı.

Yayıncı birlikleri bu sıkıntının giderilmesi için en temel çözümü, yaptırım gücü yüksek kanunların yürürlüğe girmesi ve ciddi bir denetim sürecinin işletilmesi olarak görüyor. Bazı yayınevleri ise korsana karşı kendi çözümlerini üretmeye devam ediyor. Bilindiği gibi, geçtiğimiz yıl Ayşe Kulin'in Veda adlı romanı mavi yazı ile basılmış; yine de işe yaramamıştı.

Bu konuda en son adımı ise geçtiğimiz günlerde Zambak Yayınları attı. Yayınevi yeni dönemde tesa Holospot® adlı bir sistemi kitaplarında kullanmaya başlıyor. Bu sistem, markaları ve ürünleri sahteciliğe, taklide karşı koruyor ve taklit edilmesini önlüyor. Ayrıca izlenebilirlik sistemi sayesinde de satış kanallarında oluşan kayıpların önüne geçiliyor. Bu sistem, pek çok ülkede araç ruhsatlarından diplomalara, ilaçtan kozmetik ürünlerine kadar markaları kopyalama ve sahteciliğe karşı korumak amacıyla kullanılıyor. Zambak Yayınları'ndan çıkan kitaplar üzerine uygulanan Holospot®'un birkaç milimetre alanda içerdiği gözle görünür ve görünemez özellikler sayesinde dört farklı kademe ile her kitap birbirinden farklı hale geliyor. Bu teknoloji ile hem kitapların taklidi ve korsanı üretilemeyecek hem de her kitabın hangi bayiye ve bölgeye gittiği, sahada olan bir kitabın doğru kanalda olup olmadığı takip edilebilecek.

'KORSAN, KİTABEVLERİNE GİREMEYECEK'

Zambak Yayınları yetkilisi Selahattin Özşen, bu sistemin Türkiye'de daha önce ilaç firmaları tarafından kullanıldığını, ancak yayıncılık sektöründe ilk kez kendilerinin kullanmaya başladığını söylüyor. Sistemin her konuda yayıncıyı koruyacak şekilde oluşturulduğunu ifade eden Özşen, sistem için ciddi bir yatırım yaptıklarının altını çiziyor ve ekliyor: "Bugün herhangi bir kitap herhangi bir matbaada basılıp dağıtılabiliyor. Hatta kitabevlerine bile girebiliyor. Fakat bu sistemle kitabın çıkış noktasından izlediği kanallara kadar her şey takip edilebiliyor. Bir yayıncının haklarının korunması adına bu sistem çok önemli."

'FAYDALI AMA PAHALI'

Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Metin Celal ise sistemin korsana karşı etkili; fakat maliyetinin çok yüksek olduğunu ifade etti. Bu sistemi ancak büyük yayınevlerinin kullanabileceğine dikkat çeken Celal, "Çok pahalı bir iş. Bence bu sistem Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bandrol uygulaması için önerilebilir. Bandrol kullanımını takip için yararlı olabilir. Ama tek tek yayınevlerinin kullanabileceğini sanmıyorum. Ancak büyük yayınevleri böyle bir yatırımı yapabilir." şeklinde konuştu.

tesa Holospot nedir?

tesa Holospot® adlı sistem sadece birkaç milimetre karelik bir bilgi alanına sahip, kendinden yapışkanlı bir polimer etiket. Ürüne sıkıca iliştirilmiş olup yüksek çözünürlüklü bir lazerle veri taşıyıcıya yazılmış çeşitli açık ve gizli güvenlik özelliklerini üzerinde barındıyor. Bu sistem ile her bir orijinal ürün kendisi hakkında net ve akıllı bilgiler içeriyor. Bu sistemin uygulandığı ürünler asla taklit edilemiyor; ayrıca bu ürünler sistem sayesinde bulundukları her yerde takip edilebiliyor.
Zaman

Edebiyat Haberleri