Kamuya ait kurumlara memur almak için yayımlanan Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS-2014/2 tercih kılavuzunda, sınava giren 1 milyon 828 bin 53 ortaöğretim kurumu (lise) mezunu için sadece 582 kadrolu personel tercihine yer verildi. Bunların içinden de sadece 11'inin düz lise mezunu olabileceği duyuruldu.
Bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına yerleştirme yapmak için adaylardan 17 Kasım’da tercih alınmaya başlandı. 26 Kasım'da sona erecek tercihler için Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS-2014/2 tercih kılavuzu yayımlandı. Adayların kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonları tercih edebilmeleri için 27-28 Eylül 2014'te yapılmış olan KPSS lisans ve ortaöğretim veya ön lisans oturumlarından birine girmiş ve bu sınavların en az birinden ilgili KPSS puanını almış olmaları gerekiyor. Ancak KPSS’ye girerek tercih yapmak için yeterli puanı elde eden 1 milyon 828 bin 53 ortaöğretim mezunu kişi için kılavuzda 11'i düz lise mezunu olmak kaydıyla sadece 582 kişilik kadro açıklandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, mevcut işsizlik rakamları yanında açıklanan kamuya alınacak lise mezunu memur sayısını gülünç olarak nitelendirdi. KPSS’ye giren 1 milyon 828 bin 53 lise mezunundan sadece 11 düz lise mezununun memur olabileceğini vurgulayan Ağbaba, şöyle devam etti: "Türkiye çarpıklıklar ülkesi. İşsizlik oranı yüzde 10,1’e çıktı. Tabi gerçek rakam bunun çok üzerinde. Resmi rakamlara göre işsiz sayısı 3 milyona dayandı. KPSS tercih kılavuzu alan lise mezunları, 28 sayfalık kılavuzda tercihlerin olduğu sayfayı bile bulamadılar. Sadece 2 sayfada tercih yapılacak kadrolar var. O, iki sayfada da herhangi bir lise mezunu olan 2001 kodundan sadece 7 farklı iş kategorisi var. Bu tercihlerde alınacak kişi sayısı 11. Lise mezunu olup elinde herhangi bir belgesi olmayanlar ise sadece 3 tercih yapabiliyorlar. Bir lise mezunu KPSS’den 98-99 puan alsa bile atanamayacak. Bu devletin kendi vatandaşına istihdam olanağı sunamadığının göstergesidir.”
Sınav için her adaydan 40 TL alındığına dikkat çeken Ağbaba, “Sınava giren her kişiden 40 lira alınıyor. Milyarlarca para kazanılan bir sınavdan bahsediyoruz. Açık açık lise mezunlarının memur olmayacağını açıklasalardı, insanlar da sınava girmez, kendilerine alternatif ararlardı. ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı lise mezunlarını para kaynağı olarak görüyor. Sınav için paralarını alıyor. Ama sunduğu istihdam olanağı kısıtlı. Bu anlayışı kınıyorum.” dedi.
Cihan