Risalehaber Haber Merkezi- 21 Ağustos 2018 Salı günü Kurban Bayramı'na kavuşacağız. İslamiyet'in iki bayramından biri olan Kurban Bayramı'nda vatandaşlar vacip olan Kurban İbadeti'ni yapacaklar. Bunun için pek çok vatandaş kurbanlık pazarlarına koşuyor. Peki kredi kartı ile kurbanlık almak caiz mi? Kredi Kartı ile kurban kesmenin hükmü nedir? Diyanet açıkladı.
Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşların kurban ibadeti ile ilgili merak ettikleri de arttı. Pahalı kurbanlık fiyatları nedeniyle kredi kartı ile kurban alacak vatandaşlar son derece tedirgin. Bu konuda merak edilenleri Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman yanıtladı.
Kredi Kartı ile kurbanlık alınır mı? Kredi kartı ile kurbanlık almak caiz midir?
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Yaman, kredi kartı ile kurbanlık hayvan almanın kurbanın sıhhatine zarar vermeyeceğini söyledi. Fakat alınan kurban ile kredi kartına yapılan borç faiz olmadan ödenmek zorunda.
Yine de yeterli miktarda parası olmayan kişilerin borç alarak kurban kesmesinin hoş olmayacağını söyleyen Yaman, durumu olmayan kişilerin kurban kesmek için kimseyi zor durumda bırakmaması gerektiğini söyledi. Özellikle 'banka kredisi' ile kurban kesmenin faiz yasağını deleceği için uygun olmayacağını söyleyen Yaman; "Maddi durumu iyi olmayan kişinin böyle yöntemlere başvurması yerine kurban kesmemesi daha uygundur." ifadelerini kullandı.
Para işleri kesimden önce halledilmeli
Kurban kesilip tartıldıktan sonra parasal hesaplara girmenin doğru olmadığını söyleyen Yaman, kilo birim fiyatının belirlenmesinin ardından kesim işleminin yapılmasının doğru olacağını söyledi.
"Kesimden sonra aşağı yukarı ne kadar et çıkacağının tahmini olarak zikredilmesi, böylece etin miktarındaki ve dolayısıyla hayvanın fiyatındaki belirsizliğin aldatmaya ve ihtilafa götürmeyecek şekilde giderilmesi gerekir. Henüz kesilmeden önce hayvan ölecek olursa, müşterinin malı olarak telef olmuş sayılır. Satım sırasında tahminen belirlenen kilosu üzerinden satıcıya hayvanın bedeli ödenir." diyen Prof. Dr Yaman, kurban ibadeti konusunda toplumda yanlış bilgiler ve inanışlar olduğuna da dikkat çekti.
'Kesilen kurbanın kanını bir yere sürmeyin'
Toplumdaki kurban ibadeti konusunda yanlışların başında 'kesilen kurbanın kanını bir kişinin alnına veya bir eşyaya sürmek' olduğunu belirten Ahmet Yaman, böyle bir uygulamanın hiç bir mezhep veya inanışta olmadığını söyledi.