Sokaklar sessizlik soluyor, kriz cebi deliyor. İsraf eden ne bulurun sesli ilanı caddeler, sokaklar; İktisat diye bağırıyor için için.
İsrafa özendir, lezzete çağır, nefsi galeyana getir; nasıl dizginlenir, nasıl durulur adı kriz denen, her beş on yılda gelen tağut tokat!
Hakikatten uzaklaşan insanlık kalbi krizden azade olur mu? Bir o duvara çarpar bir bu duvara; biraz o izmle avunur, biraz bu izmle! Vahyin önünde diz çökmez bir türlü; türlü bela eksik olmaz ondan ötürü.
İktisat eden rahat eder; bu kadar net ve uygulanabilir gerçekliğe ters giden kör kuyuya düşmekten başka ne görür? Önündeki çukuru görmek kadar normal basirettir iktisat, kanaat, tevekkül.
Fıtrata isyan, başkaldırı iki dünya savaşına netice verdi, aynı hal devam ederse üçüncüye fetva verdirir mi?
Her bir insanın başında dünyalar genişliğinde ebedi bir dünyayı kazanmak veya kaybetmek riski varken çocuk oyuncaklarıyla oynaması; akla yazık, kalbe yazık, ruha yazık değil mi ey küresel nefis. Kandırdığın yeter, aldandığın yeter.
Kriz iktisat açılımı yapar da kanaat penceresi, tevekkül yolu açılır mı insanlık ufkunda? Ufuk var olduğu müddetçe umut da vardır; yitirilmemesi gerek şeydir umut; umut korkuyu, korku umudu besler; o dengede döner dünya, insanın dünyası da…
Ubudiyet niyetiyle iktisat edilirse peşinden bereket gelir; ne azlıktır, ne de çokluktur bereket; bilinmez bir gayb penceredir; Rakamlara, istatistiklere sığmayacak kadar büyüktür.
Sokakların sessizliği tefekkür habercisi ise güzel bir haber, TV’lerin haber yapamayacağı derinlikte bir haber. Unutturulan, unuttuğumuz tevekkül, kanaat ve iktisat hazineleri peşine düşmüşsek; düştüğümüz yeri bulmuş ve hazineyi kazmayı başlamışızdır.
Günlük hayatta pratikleştirerek örneklik teşkil edecek iktisat uygulamaları; büyüyerek günün birinde büyük sıkıntılardan kurtarabilir.
Bunun için en başta haramlardan uzak durmak olmalı, şüphelilerden kaçmak, sünnete yaklaşmak ve sünnet üzere yaşamak.
Korkan haramlardan uzak durur, ümidi olan gayret kanatlarını tevekkül, kanaat ve iktisatla birlikte daha çok açar.
Adı kriz veya başka şey; haramlardan kaçmakla aşılır, haramlarla iç içe olmak krizden öte bir krizdir ve telafisi zordan öte zordur.