Kudret-i İlahi'nin sınırsız bir tecellisi: Işık Yılı

Bir Ferrari saatte 300 km hızla gidebilir. Bunu gözünüzde canlandırarak saniyede 300.000 km hızla ilerleyen bir şey düşünün!

Işık, evrendeki en hızlı şeydir ve boşlukta, saniyede yaklaşık 300.000 kilometre yol alır. Işığın bir yılda aldığı yolu hesapladığımızda “ışık yılı” olarak adlandırılan mesafeyi elde ederiz. Bir yılda 365 gün vardır dolayısıyla bir yıldaki saniye sayısı 31.536.000’dir.

Işığın saniyede aldığı mesafe ile bir yıldaki saniye sayısını çarptığımızda bir ışık yılını buluruz, bu da yaklaşık 9,46 trilyon kilometre mesafeye eşittir. Peki mesafeleri ölçmek için kilometre yerine neden ışık yılı kullanıyoruz? Bunun sebebi, evrendeki cisimler arasındaki mesafelerin son derecede büyük olmasıdır.

Örneğin Güneş sistemine en yakın yıldız olan Proxima Centauri bize yaklaşık 4,24 ışık yılı uzaklıktadır. Gök adamıza en yakın komşu gök ada Andromeda’nın uzaklığı ise 2,5 milyon ışık yılıdır. Bu mesafeleri kilometre ile ifade etmek zor olacağı gibi ifade edilen sayıların anlaşılması da kolay olmayacaktır.


Dünya ile Proxima Centauri arasındaki mesafe

Işık yılı aynı zamanda evrenin büyüklüğü hakkında fikir verir. Galaksiler arasındaki mesafeleri, evrenin genişlemesini ve uzaydaki diğer büyük ölçekli yapıların anlaşılmasın kolaylaştırır. Bu nedenle astronomlar, uzaydaki büyük mesafeleri açıklarken ışık yılı kavramını kullanmayı tercih ederler.

Kaynaklar:
https://www.space.com/light-year.html
https://tua.gov.tr/tr/blog/evren/isik-yili-nedir

Bilim Genç

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Tefekkür Haberleri