Beytül Makdis Çalışmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Abdulfettah El-Uveysi, derin bir tarihi, bilimsel ve kültürel hazineye sahip olan Kudüs ve Mescid-i Aksa için yapılan akademik çalışmaların yetersizliğinin ve bu konuda üniversitelerde yüksek lisans ve doktora seviyesindeki çalışmaların yok denecek kadar az olmasının büyük bir eksiklik teşkil ettiğini söyledi.
Kendisi de Filistin asıllı olan ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Uveysi, Kudüs ve Mescid-i Aksa konusunda yapılan akademik çalışmalara destek vermek ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla, 2014 yılında İstanbul’da Beytül Makdis Çalışmaları Vakfı'nı kurduklarını ifade etti.
Mescid-i Aksa hakkında İslam ümmetinin önem göstermediği bir konuya odaklandıklarını vurgulayan Uveysi, İslam dünyasının 100 yıldır yaşadığı öncelikli sorunun, çözüm üretmek yerine tepki göstermek olduğunun altını çizdi.
"Bu mukaddes topraklarda işin ilmi ve fikri boyutuna kimsenin önem vermediğini fark ettik" diyen Uveysi, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Aksine siyasi, sosyal ve ekonomik yardımlar oraya ulaşıyor ancak ilmi ve fikri olarak yardım edilmediği için bu konu üzerinde yoğunlaşmaya karar verdik. 1990 yılında çalışmalarımıza Mescid-i Aksa’da başladık. Çünkü Mescid-i Aksa önceleri ilim halkaları ile doluydu. İmam-ı Gazali döneminde Mescid-i Aksa’da yaklaşık 300 kadar ilim halkası olduğu biliniyor. Sonra bu ilim halkalarını canlandırmak amacıyla o dönem görev yaptığım Kudüs Üniversitesinden öğrencilerimle birlikte Mescid-i Aksa içerisinde ilim halkalarını yeniden oluşturduk.”
Prof. Dr. Uveysi, 2014 yılında İstanbul’da Beytül Makdis Çalışmaları Vakfı'nı kurduklarını hatırlatarak, bu sayede dünya genelinde yaptıkları çalışmaları Türkiye’den yönetmeyi amaçladıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu projenin esas merkezi artık Türkiye’dir. İlerleyen zamanlarda ise Türkiye’deki bir üniversite bünyesinde Kudüs ve Mescid-i Aksa konusunda, yüksek lisans ve doktora seviyesinde akademik çalışmalar yapan bir enstitü kurulmasını ümit ediyoruz.”
AA