Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, yaptığı açıklamada, kütüphanelerine devir yoluyla gelen gubari hat tarzında ve hasır örgüsü formatında bir tabaka kağıda Kur'an-ı Kerim'in tamamının yazıldığını belirterek, ''Ancak üzerinde tarih yok. Kullanılan mürekkep ve kağıt yaklaşık 250 yıl önce yazıldığını ve halk tipi Kur'an-ı Kerim olduğunu gösteriyor'' dedi.
Gubari kelimesinin Arapça'da ''toz'' anlamına geldiğini ve gubar kelimesinden türetilen ''toz gibi'' manasını aldığını dile getiren Şahin, ''Gözle okunması mümkün olmayacak derecede küçük yazılan hatlara gubari denilmiştir. Gubari hattı geçmiş dönemlerde haberleşmede de kullanılmış. Eskiden posta vazifesi gören güvercinlerin kanadına bağlanan mektuplar gubari hattıyla yazıldığı için bu yazıya 'kalemü'l cenah' (kanat yazısı) adı da verilmiştir. Cepte taşınacak kadar küçük boydaki mushaflarda ve içleri boş iri harflerin iç kısmına ayet ve hadislerin yazılmasında gubari yazı kullanılmıştır. Zamanla 'Sancak Kur'an-ı Kerimi' denilen ve gemilere asılan Kur'an-ı Kerim'ler bu hat türüyle yazılmıştır'' diye konuştu.
Sanat tutkusu ve Kur'an-ı Kerim'e olan saygı ve sevgilerinden dolayı büyük boy bir tabaka kağıda Kur'an-ı Kerim'in 6 bin 666 ayetini yazma girişiminde bulunulduğunu anlatan Şahin, hattatların bu konuda da başarılı olduğunu vurguladı.
''Bu hattatların aşkla, şevkle, sevgiyle sanatlarını icra ettiklerini'' ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
''Kütüphanemize devir yoluyla gelen bu eserimiz, gubari hattıyla yazılmış. Kılla yazılıyor ve yazımı çok zor bu hatların. Tahminlerimize göre yaklaşık 1 yıl süren bir çalışmayı gösteriyor. Burada ince bir sanat anlayışı var. Değişik müzelerimizde bir pirinç tanesi üzerine İhlas Suresi'ni yazan hattatlarımız var. Günümüz hattatlarından küçücük bir taş üzerine Hazreti Mevlana'nın özdeyişlerini, sözlerini yazan hattatlarımız var. Bu eserler bir sanat türü veya sanat tutkusu. 250 yıl önce gubari hatla bir tabaka kağıda yazılan Kur'an-ı Kerim'i görenler hayranlıklarını gizleyemiyor. İnce bir sanat anlayışının göstergesi olan bu eserin sahibi hattat, gubari hatla bir tabaka kağıda 6 bin 666 ayeti sığdırmış. 50x85 santimetre ebatında bir tabaka kağıda ince detaylarla yazılan bu eserde, her biri 32x32 milimetre ebatlarında 350 bölüm bulunuyor. 6 bin 666 ayeti bir tabaka kağıda sığdırmak elbette herkesin yapacağı bir iş değil. Özel bir yetenek, gayret isteyen bir husus. Eserin sahibi belkide kendini, yaptığı sanatıyla ebedileştirmek istiyor. Çünkü sanat eserleri ebediyen kalması için sanatçısı tarafından yapılıyor. Bu bir rekor denemesi''
Star