Kur'an için yaş sınırına karşı 70 bin imza

Mazlumder Ankara Şube Başkanı Av. Şerife Gül Arıman, Kur’ân eğitiminin engellenmesini hedefleyen 28 Şubat siyasî iradesine karşı başlatılan kampanyada 70 bin imzanın toplandığını açıkladı

Mazlumder Ankara Şube Başkanı Av. Şerife Gül Arıman, Kur’ân eğitiminin engellenmesini hedefleyen 28 Şubat siyasi iradesine karşı, iki yıl önce başlatılan kampanyada 70 bin imzanın toplandığını açıkladı. Arıman, yaptığı açıklamada, Kur’ân eğitiminin engellenmesi amacını taşıyan ve bu eğitimi alacaklara ilişkin getirilen sınırlamaların 28 Şubat sürecindeki siyasî iradenin, din ve eğitim alanında getirdiği vesayetlerden biri olduğunu belirtti. Arıman, “MAZLUMDER 2009 yılında bir ‘İmza At Yaş Sınırı Kaldır’ isimli bir imza kampanyası başlatarak, topladığı 70 bin imza mevcut sivil iradenin, 28 Şubat ve onu sürdüren siyasi iradenin baskı ve tahakkümünü kabul etmediğini, Kur’ân eğitimine yönelik sınırlamaların kaldırılmasını talep ettiğini gözler önüne sermiştir” dedi.
 
“HÜRRİYETLER İHLÂL EDİLİYOR”

Anayasa’da ve imzalamış pek çok uluslararası belgeye göre devletin hiç kimseyi eğitim hakkından yoksun bırakamayacağı ve anne babanın verilecek eğitimde kendi dini ve felsefi inançlarına göre eğitim verilmesini isteme hakkına saygı gösterme ve bu anlamda gerekli kolaylıkları sağlama ödevi olduğunu ifade eden Şerife Arıman, buna aykırı olarak yapılan düzenlemelerin ve din eğitimi alanında getirilen yasakların, eğitim hakkının ve din ve vicdan hürriyetinin ihlâli anlamına geldiğini söyledi. Arıman, Anayasanın 24. maddesinin velayet hukukunun bir gereği olarak küçük çocukların, velilerinin izni ile her türlü dini eğitimi alabileceğini belirttiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Kanunu’nu Ek 3. Maddesi ile getirilmiş olan yaz Kur’ân kurslarına ilişkin 12 yaş sınırlamasının, doğrudan Anayasa 24. Maddesi’ne aykırılığı sebebi ile iptali gerekmekte iken Danıştay ve mahkeme kararları ile yasak sürdürülmek istenmektedir. Buna ilaveten Diyanet İşleri Başkanlığı’nın doğrudan kendi alanı ile ilgili olan bir meselede pasif/işlevsiz kalıyor oluşu, tekrar yapılandırılması ve dinin devlet tekelinden kurtarılması gerekliliğini bir kez daha ortaya çıkarmaktadır.”

“YENİ DÜZENLEME GETİRİLMELİ”

Şerİfe Arıman, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Kanununun Ek 3. maddesinin 1. fıkrası başta olmak üzere din eğitimi ile ilgili kısıtlama getiren her türlü yasal düzenlemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 9. Maddesi ve EK 1.Protokol 2. Maddesi ile BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve diğer uluslar arası sözleşmelere uyumu sağlanarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade ettiklerini söyledi. 

Yeni Asya
 

İslam Haberleri