Kur'an öğrenen yaşlı kadınlar örnek oldu

Geçim derdi, çocuk bakımı derken kadınların hayatı tarlada ya da dört duvar arasında geçiyor.

Manisa'nın Saruhanlı ilçesi Gözlet köyü kadınları gündelik işlerine bir güzellik eklemişler. Elli yaşın üzerindeki yirmi beş kadın, Kur'an okumayı öğrenmiş ve şimdi hatimler yapmanın huzurunu yaşıyorlar.

Öğrenmenin yaşı yoktur dedikleri bu olsa gerek. Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Gözlet köyünün kadınları bunun kanıtı. Yaşları 50 ile 75 arasındaki 25 kadınlar, Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendi. Bağ bahçe ve ev işlerinden arta kalan zamanlarda fırsat buldukça Kur'an'a çalışan kadınlar, erkeklerin, "Bu yaştan sonra öğrenemezsiniz." yaklaşımlarına aldırmayarak hedeflerine ulaştı.

Gözletli kadınların Kur'ân öğrenme aşkı, köyün imam hatibi Mesut Demir'in teşvikiyle başladı. Kışın hem kadınlara hem de erkeklere kurs açan Demir, hafta içi her gün hanımlara ders vermiş. 100 haneli ve 600 nüfuslu köyde, şu anda Kur'an okumasını bilmeyen kadın yok. Erkeklerse kursa devam etmemiş.

Eskiden hem tütün işleyip hem de beş çocuk yetiştirdiğini anlatan Ayşe Sadıç (63), "Allah'ım bugünleri gösterdi, ne mutlu. Dört defa hatim yaptım." diyor. Yıllarca hasta kaynanasına bakmaktan ve üç çocuğuyla ilgilenmekten Kur'an öğrenmeye zaman ayıramadığını belirten Münevver Ilıksu (52) ise, "Hocamızdan Allah razı olsun. Keşke önceden öğrenseydik." şeklinde konuşuyor. Hz. Muhammed (sas) için bir hatim yaptığını söyleyen Cavide Orhan (66) da işlerini bitirince hemen Kur'an okumaya koştuğunu ifade ediyor. Tecvitli okumayı çok istediğini belirten Ayşe Özgür (65), "Kur'an okuyan insanlara hep özeniyordum. Çocuklarımızı okuttuk, hatim yaptırdık ama kendimizi ihmal etmiştik." diyor.

Kur'an öğrendikten sonra hayatında çok değişiklikler olduğunu anlatan Firdevs Ateşsaçan (50) ise insanlara ve özellikle komşularına bakış açısını değiştirdiğini anlatıyor ve Kur'an'ın mealini de okuduğunu, çok etkilendiğini söylüyor. Altı çocuğunun hepsinin tecvitli okumayı öğrendiğini söyleyen Muhsine Özgür (71) de kendisinin öğrenmemesini ihmalkârlığa bağlıyor. "Kimse elimizden tutmadı." diyen Özgür, köylerindeki kursta bir kadın hoca olduğunu, buna rağmen çaba sarf etmediklerini üzülerek anlatıyor. Şimdi her gün yatmadan önce Yasin Sûresi'ni okuduğunu belirtiyor. 12 Eylül 1980 askerî darbesinde idam edilen ülkücü Halil Esendağ'ın teyzesi Zekiye Uzun (67) ise dördüncü hatmini bitirmek üzere. Merhum Esendağ'ın ruhuna da bir hatim gönderen Uzun, Kur'an okumanın tarifi imkansız bir huzur verdiğini dile getiriyor. Köyde 1960 yılından önceki insanların Kur'an'a uzak olduğunu anlatan Nergül Avkıran (49) da, "Yaşı ilerlemiş kadınlar Kur'an okumaya başlayınca, köyün havası değişti. İnsanlar gıybeti kesip birbirini sevmeye başladı. Hocamızdan Allah razı olsun." diyor.

Zaman
 

İslam Haberleri