Temelleri ve hedefleri erken yaşlarda alınan kararlarla şekillenen evlilikler, her zaman olumlu ve istenen sonuçlar vermeye namzettir. Ancak gelişi güzel sadece nefsine ve etrafındaki insanlara bakarak ve önemli bir beklentisi olmadan gerçekleştirilen evlilikler, her zaman sorunlara ve çözümsüzlüklere namzettir. İdeal bir evlilik gerçekleştirmek için önce gerçekten istemek ve niyet etmek gerekir.
Hz. Peygamberin; "Ameller niyetlere göredir ve amellerinizi niyetleriniz belirler" [Buhari-Müslim], hadisini unutmamak gerekir. Niyeti düzgün olanın amelleri de (sonuçları da) düzgün olur.
İdeal aile için evlilik sonrası durum
Evlilik sonrası durumda en öncelikli konu, temiz kalmaya devam etmektir. Özü, sözü ve zihni ve kalbi temiz olanın hayatı da evliliği de temiz olacaktır. Temiz olarak evlenenlerin yuvaları da ve yavruları da Allah'ın izniyle temiz olacaktır.
Temiz kalmanın sırrı ya da hikmeti, Rahman'ın ezelde bizi yaratırken kendi ruhundan üflediği ruhumuzu, bu kirli hayatta yaşarken kirletmeden tertemiz bir şekilde Allah(cc)'a sunabilme çabasıdır. Bu çaba insanın en şerefli ve en erdemli amacıdır. Bunu başarabilen insanlar ideal insanlardır.
Evlilik sonrası devam ettirilmesi gereken üç hedef
1) Kişisel hedefler
Evlilik öncesi başlayan, kendini tanıma ve ıslah etme evresi, daha da ciddileşerek hiçbir gevşekliğe kendini bırakmadan devam etmelidir. Kişisel okuma programları ve eğitim programlarına mutlaka aralıksız devam etmelidir. Kişi artık tek başına değildir. Artık yanında önemli bir hayat arkadaşı vardır. Davranışlarını, anlayışlarını, düşüncelerini ve hayatını eşiyle mümkün olduğunca uyumlu bir hale getirmelidir. Eşiyle el ele tutuşup Allah'a gitmek asıl gaye olmalıdır. Artık hayatında, ben yok, biz vardır!
2) Ailevi hedefler:
Nasıl bir aile kuracağını kişiler daha önce iyice tanımlamalıdır. Ancak bunda bir aşırılığa gitmemelidir. Her şeyde olduğu gibi evlilikte de denge asıldır. Ailevi hedeflerde en büyük ideal, olgun ve düzgün ve imanlı insanlar yetiştirmeye niyet etmiş ve bu konuda gayret gösteriyor olmalıdırlar. Ailede, eşlerin birisi bir tarafa, diğeri başka bir tarafa bakan bir evlilik oluşturmamalıdır. Aile içinde çıkabilecek sorunlara çözüm getirirken önceden konulmuş ilkeler göz ardı edilmemelidir. Ne çok kuralcı ne de tamamen boş vermeci olunmalıdır.
3) Toplumsal hedefler
İyi niyetle kurulmuş bir aile, ileride iyi olacak, yüzü Rahman'a dönük olarak yaşayacak bir toplumun temelini/çekirdeğini oluşturur. Bu yüzden idealist bir ailenin toplumla ilgili ıslah projeleri olmalıdır. İdealist bir çift, toplumu yakından takip eder ve kendisine düşen sorumlulukla, görevini layıkıyla yerine getirir.
İdeal ailede en önemli konu; helal rızıktır
İyi bir ailede her şeyin iyi gitmesi için, göz ardı edilen bir konu vardır, oda helal ve temiz rızk. Eğer bir baba kazancının helal olmasına dikkat etmiyorsa, hem kendisini kirletecek, hem ailesini kirletecektir ve hem de takvaya ulaşamayacaktır. Bu yüzden ideal aileyi kurmak isteyen kişiler mutlaka helal rızka ve yediklerine içtiklerine mutlaka dikkat etmelidirler. Şüpheli şeylerden ısrarla kaçınmalıdır. Kişinin rızkı temiz olursa zihni temiz olur (anlaması derinleşir), kalbi temiz olur (imanı güçlenir), hayatı temiz olur (ameller güzelleşir).
"Ey iman edenler size rızık olarak verdiklerimizden temiz olanları yiyin ve yalnızca Allah'a şükredin ve O'na kulluk ediyorsanız" (Bakara/172)
Yukarıdaki ayet, insana sunulan her rızkın temiz olmadığını ifade ediyor. Yani insanın rızık konusunda seçici olması gerektiğini her önüne geleni yememesi gerektiğini ve ayrıca her kazancın da helal olmadığını belirtiyor. Bu ayetler, hem aklı hem kalbi hem de amelleri doğrudan etkileyen bir uyarıdır.
Milli Gazete