Kur'an'da adı geçen meyve: Nar

Hem bereketi temsil eder hem de mübarek bir tarafı da vardır narın, zira Kur'an-ı Kerim'de adı geçen nadir meyvelerdendir.

Dilek Güray'ın haberi:

Ülkemiz tam bir nar cenneti. Sonbahardan ilkbaharın sonuna kadar nar eksik olmaz bizim topraklardan. Mayhoşu, tatlısı, beyazı, kırmızısı ile her lezzeti sofralardaki baş köşeyi hak ediyor. Güllaç da aşure de muhallebi de onunla bir başka olur. Hele tanelerini kaşık kaşık yemenin zevkini hiçbir meyvede bu kadar yaşayamazsınız.

Malumunuz şu sıralar çarşı-pazarı, market rafları ve dahi sokakları çeşit çeşit nar tezgâhları süslüyor. Onun o görsel zarafeti de ister istemez iştahınızı kabartıyor, soyup yeme noktasında epey bir naz yapsak da her seferinde elimiz nara uzanıyor. Onu büyük zahmetle kabuğundan çıkarıp yemenin arkasında aslında büyük bir rahmet var. Çünkü narın çiçeği, kabuğu, çekirdeği ve suyu her derde deva! Pekmezi yapılır, onun o ekşimsi tadı konsantre edilip nar ekşisi halini aldıktan sonra salatalara ve yemeklere de müthiş bir aroma verir, hatta kırmızı et ve sebze yemeklerinde tazesi bile kullanılır. O bu kadar çok işe yarayınca hakkını teslim etmek gerekir.

Hem bereketi temsil eder hem de mübarek bir tarafı da vardır narın, zira Kur'an-ı Kerim'de adı geçen nadir meyvelerdendir. "Gökten suyu indiren O'dur. Onunla her çeşit bitkiyi çıkardık, o bitkiden bir yeşillik çıkardık, ondan da birbiri üzerine binmiş taneler; hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar, üzüm bağları, zeytin ve nar (bahçeleri) çıkarıyoruz. (Bunların) kimi birbirine benzer, kimi benzemez. Bunlar meyvelendikleri zaman meyvelerinin olgunlaşmasına bakın! Bunlarda inanan bir toplum için ibretler vardır." (En"am Sûresi, 99)

Suyu, kabuğu, çekirdeği, çiçeği... Her biri ayrı ilaç!

C vitamini, demir ve potasyum bakımından zengin olan narın bin bir çeşit faydası tıp tarafından da onaylanıyor. Doğal bir antibiyotik olan nar bağışıklık sistemini koruyor, içeriğindeki bazı maddeler kolesterol ve şekeri dengeliyor. Narın suyundaki C vitamini kış hastalıklarına karşı vücuda adeta bir kalkan görevi üstleniyor, prostat kanserine karşı koruyucu etkisi biliniyor. Nar kabuğunun ishal kesici ve kurt düşürücü, virüs ve mikrop öldürücü özelliği bulunuyor. Aynı zamanda nar kabuğunun antioksidan ve anti tümör etkileri olduğu da biliniyor. Nar çiçeği çayı bağırsaktaki yara ve iltihapları gidermede kullanılıyor ve şeker hastalığını tedavi edici özelliği de bulunuyor.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'na göre nar suyunun faydaları:

Yüksek tansiyon hastaları

Nar suyu yüksek tansiyon şikâyetlerine karşı iyi bir destekleyicidir. Yüksek tansiyona yeni yakalanmış olanlar için aynı zamanda tedavide mükemmel bir destekleyicidir. Özellikle, yüksek tansiyon şikâyeti yeni başlamış olanlara, iki bardak nar suyu içmelerini tavsiye ederim. Nar suyu, yüksek tansiyonun yerleşmesine karşı güçlü bir silahtır. Tansiyon düşüklüğü şikâyeti olanların da nar suyundan uzak durmalarını öneririm.

Diş eti ve diş kökü iltihaplanmalarında

Bazı sebze ve meyveler belirli organ ve dokular üzerinde daha etkilidir. Adeta ilgili organa veya dokuya daha fazla tercihli olarak yönelirler. Nar suyu da, diş kökü ve diş eti iltihaplarına ve böbrek enfeksiyonlarına karşı daha fazla etkilidir.

Diş eti ve diş kökü iltihaplarına karşı kür

Günde iki-üç kez birer çay bardağı dolusu, ağızda bekleterek yudum yudum içmektir. Narın tanelerini ayırıp sadece tanelerini sıkmak yeterli değildir. Tıpkı portakal veya limon sıkar gibi, bıçakla narı ortadan kesip narenciye sıkacağında sıkmak şeklinde olmalıdır. Çünkü anti bakteriyel, antiseptik ve anti inflamatuvar etkili maddeler narın tanelerinin bağlı olduğu buruk ve kekremsi tadı olan etli kısmında bulunmaktadır.

Dikkat: Narı çekirdekleri ile beraber tüketmek bağırsak hareketlerine engel olup kabızlığa neden olmaktadır.
Zaman

Tefekkür Haberleri