Kurban derilerinin ekonomi değerini koruyun!

Yaklaşık 2,5 milyon büyük ve küçükbaş hayvanın kesilmesinin beklendiği Kurban Bayramı'nda derilerin ekonomiye kazandırılması için dikkatli olunması gerekiyor.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar yaptığı açıklamada, bıçakla yapılan yüzme işlemlerinde deride hasar oluşması, kesim veriminin düşmesi ve etin mikroplarla buluşma riski olduğunu söyledi.

Kesimlerin ruhsatlı kombina ve kesimhanelerde yapılmasını öneren Tayar, bu yerlerin dışında yapılan kesimlerde çok dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

Kesim yeri zemininde kesinlikle toz, pislik ve dışkının bulunmamasının sağlık açısından önem taşıdığına işaret eden Tayar, şöyle devam etti:

''Deri, kuyruk altı ve bulaşık bölgeler, kan akıtılmasından sonra iyice yıkanmalıdır. Hiçbir aşamada derinin dış yüzü etle temas etmemelidir. Sindirim kanalının çıkarılması sırasında et ve temiz sakatat üzerine kesinlikle içerik dökülmemesine dikkat etmek gerekir. Yılda yaklaşık 25 milyon hayvanın kesildiği ülkemizde dericilik sanayi oldukça gelişmiştir. Deri, son yıllarda ülkemizde ve dünyada sürekli değer kazanmaktadır. Kurban Bayramı'nda ise yaklaşık 2,5 milyon küçük ve büyükbaş hayvanın kesileceği göz önüne alındığında derilerin ekonomik değeri unutulmamalıdır.''

-DERİYİ HEMEN TUZLAMAYIN-

Tayar, hasarlı, delik ve kesilmiş derilerin ciddi anlamda ekonomik kayıp oluşturacağını belirterek, şöyle konuştu:

''Deri yüzüldükten sonra gerekli koruyucu önlemler alınmazsa mikroorganizma faaliyetleri başlar ve derinin yapısında bozulmalar görülür. Deri, dayanıklılığını kaybeder. Bu nedenle derilerin öncelikle iyi yüzülmesi gerekir. Koyun derileri, iyi yüzülebilmesi için havayla çok iyi şişirilmelidir. Yüzme işlemi küt ya da yuvarlak uçlu bıçakla yapılmalıdır. Çok sivri bıçak tercih edilmemelidir. Yüzülen derilerin üzerinde fazla et ve yağ parçaları bırakılmamalıdır. Kuyrukta yağlı, etli ve kemikli kısımlar kesilip atılmalıdır. Yüzüm işlemleri sırasında deriye kan bulaştırmamak gerekir. Koyun, keçi gibi yünlü yapağılı derilerin yıkanması, kurutulması zordur. Derileri hemen tuzlamak doğru değildir. Deri tuzlanmadan önce soğuması ve sularının süzülmesi için mutlaka 1-2 saat bekletilmelidir. Bu süre 6 saati de geçmemelidir.''

Derinin iç yüzünü kaplayacak şekilde tuz serpilmesini tavsiye eden Tayar, ''Tuz taneli olmalı, tane büyüklükleri bulgur iriliğini geçmemelidir. En ideal tuz 'kuş gözü' diye tabir edilen irilikte olanlardır. Bu koyun derisini tuzlamak için 2, sığır derisinde ise 5 kilogram tuz kullanılmalıdır'' dedi.
Haber 7

Toplum Haberleri