“Kürt Sorunu”na İslami temelde yaklaşmak ve çözüm arayışlarına bulunmak maksadıyla yaklaşık üç yıldır çalışmalarını sürdüren Doğu-Batı Kardeşliği Platformu İstanbul'da sorunu bütün yönleriyle masaya yatırdı. Platform, sonuç bildirgesini açıkladı. Açıklamada Said Nursi'nin "Medresetüz-Zehra" projesine dikkat çekildi.
İşte o sonuç bildirgesi:
Platformun İstanbul Buluşmasında Aşağıda Ortaya Konulan Görüşlerin Çözüm Sürecine Katkı Sağlayacağı Düşüncesiyle Kamu Oyuyla Paylaşılmasında Fayda Mülahaza Edilmiştir.
1-Cumhuriyete hakim vesayetçi zihniyetin tasallutundan kurtulmadıkça sorunun çözümüne ilişkin sağlıklı bir sürecin oluşturulamayacağı anlaşılmıştır.
2-Yeni anayasanın ulusçu ideolojik vurgulardan arındırılmış, temel hak ve özgürlükleri merkeze alan bir anlayışla hazırlanması gerektiği kanaatine varılmıştır.
3- Adem-i Merkeziyetçi yönetim modelleri tartışılmalı, yerinden siyasal yönetim imkanları artırılmalıdır.
4- Kalıcı barışın tesisi için silahlı çatışmalara son verilmelidir.
5- Toplumsal barışı temin maksadıyla siyasi genel af derhal çıkarılmalıdır.
6- Konuşulan her dilin Allah'ın bir ayeti olduğu gerçeğinden hareketle, Anadilde eğitim hakkının en kısa sürede anayasal güvenceye kavuşturulması gerektiği hususunda fikir birliğine varılmıştır.
7- Tevhidi Tedrisat Kanunun kaldırılması, kapatılan medreselerin yasal güvenceye kavuşturulması ve bu bağlamda yüzyıl öncesinden Said Nursi tarafından projelendirilen Medresetüz-Zehra'nın çağın değişen şartlarına göre güncellenerek hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.
8- Roboski Katliamının Faillerinin "Ankara'nın dehlizleri"nde kaybolmasına izin verilmemelidir.
9- Anadolu coğrafyasında yaşayan halkların geleceği küresel emperyalist güçlerin menfaatlerine kurban edilmemelidir.
10- Kürt halkının duygu ve düşüncelerini temsil eden Müslüman kanaat önderleri de sorunun çözümünde muhatap alınmalıdır
11- Doğu Batı Kardeşlik Platformu, Kürt Sorunuyla ilgili her türlü gelişmenin takipçisi olmaya ve müdahili olmaya devam edecektir.
TimeTürk