Kuruldaki ilahiyatçıya Kilise ile karşı çıktı

Sağlık Bakanlığının Klinik Etik Kurul’una ilahiyatçı bulundurma zorunluluğu getirmesi Hürriyet yazarını da kızdırdı

Risale Haber-Haber Merkezi

Sağlık Bakanlığının Klinik Etik Kurul’una ilahiyatçı bulundurma zorunluluğu getirmesi Hürriyet yazarı Mehmet. Y. Yılmaz'ı da kızdırdı.

Yılmaz, "Bundan sonra Türkiye’deki ilaç ve ilaç dışı klinik araştırmaları değerlendirecek etik kurulu, bunu “ulemaya soracak” dedi.

Etik kurullarda, sağlık mesleği dışından üye bulundurulmasının mantıklı olduğunu ifade eden Yılmaz, ancak ilahiyatçının olmasına karşı çıktı.

Bilimsel yöntemlerin “objektif”, ilahiyatçının inancı konusundaki görüşlerinin “sübjektif” olduğunu ileri süren Yılmaz, sözlerine delil olarak Hıristiyan dünyasından örnekler verdi.

"İnsanlığın bilimsel gelişiminin tarihine bakarsak, bu tür konuların ilahiyatçılarla tartışılamayacağını kolaylıkla görebiliriz" diyen Yılmaz, yazısında şu görüşlere yer verdi:

"Eğer tarih boyunca yaşamımızı değiştiren buluşlar ve bilimsel çalışmalarla ilgili kararı Papa vermiş olsaydı, büyük olasılıkla hâlâ ortaçağı yaşıyor olacaktık.  Bilimsel düşüncenin gelişmesi ve buluşlar, kilisenin bu işlerden uzak tutulmasıyla mümkün olabildi. Galile’nin bile kilise tarafından affedilmesinin çok yakın tarihlerde gerçekleştiğini unutmayalım. Örneklerimi batıdan ve kiliseden verdim, bu İslâm âlimlerinin bilimsel düşünceye açık olmalarından değil. Onu zaten biliyoruz. İslâm dünyasının modern bilimin gelişmesindeki rolünün fakirliğini de! Acaba neden?
Bu yönetmelik, vakit geçirilmeden değiştirilmelidir ki bilimsel çalışmalar, dini taassubun kurbanı olmasın!

İLGİLİ HABER:

Klinik Etik Kurulu'nda uhrevi telaşı!

Sosyal - Medya Haberleri