Kayseri Kadir Has Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, insanların yaratılış itibariyle çeşitli farklılıkları olduğunu ancak bunların İslam kardeşliğinin önüne geçirilmemesi gerektiğini söyledi.
Salonu dolduran vatandaşlara, “Peygamberin kardeşi olan kardeşlerim” diye hitap eden Başkan Görmez, “Bizim en büyük intisabımız, Hz. Muhammed Mustafa’ya olan intisabımızdır.” diye konuştu.
Millet olarak güçlü bir peygamber sevgisine sahip olduğumuzu dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Peygamber Efendimiz’in (sav) ve İslam’ın vaz ettiği kardeşlik bilincinin farkında olunması gerektiğini vurguladı. Başkan Görmez, şöyle devam etti:
“Bizim millet olarak muhteşem bir Peygamber sevgimiz, sevgi merkezli bir Peygamber tasavvurumuz var. Ona olan sevgimizi, aşkımızı anlatmak için binlerce cilt kitap yazdık, edebiyat oluşturduk. Naatlar, ilahiler, kasideler yazdık. Çocuklarımıza O’nun isimlerini vererek bir Peygamber ailesi oluşturduk verdiğimiz isimlerle. Peygamber sevgimizi sanatımıza yansıttık. Bizim sevgimizde hiç problem yok. Ancak bu sevgiyi, bilgiye ve bilince dönüştürmek ve o bilgiyi de yaşamımıza yansıtmak gerekiyor.”
İslâm medeniyetinin kardeşlik anlayışının üç boyutu bulunduğuna dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şöyle konuştu:
“Bizim medeniyetimizde Yaratıcı eksenli bir insan kardeşliği vardır. Bu, insan olarak, beşer olarak aynı özden, aynı mayadan, aynı hamurdan, aynı çamurdan, aynı topraktan yaratılmış olmaktan neşet eden kardeşliğimizdir. Beşer olarak aynı babadan, aynı Âdem’den, aynı anneden, aynı Havva’dan aldığımız kardeşliğimizdir. Aynı arzı, aynı zemini, aynı asumanı, aynı dünyayı, aynı âlemi, aynı evreni birlikte paylaşmaktan; aynı güneşin ısısından, aynı ayın ışığından yararlanmaktan kaynaklanan kardeşliğimizdir.”
“Bizim bir de din-i mübîn-i İslâm’dan kaynaklanan ikinci bir kardeşliğimiz var. Bu kardeşlik, soy, sop, ırk, dil, renk, coğrafya, bölge ve asabiyet eksenli bir kardeşlik değildir. Bu kardeşlik, aynı dine, aynı imana, aynı inanca, aynı Allah’a, aynı peygambere, aynı kitaba, aynı hesaba, aynı mizana iman etmekten kaynaklanan; Rabbin huzurunda aynı kıbleye yönelmekten, aynı kıyama durmaktan, aynı rükûya eğilmekten, aynı secdeye kapanmaktan neşet eden büyük kardeşliğimizdir.”
İslam irfan geleneğinin insanlığa armağan ettiği insanlık anlayışına göre insanın topraktan yaratıldığı için toprağın bütün güzelliklerini hayatına yansıtması gerektiğine değinen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, toprağın bereket ve tevazu gibi iki büyük özelliği olduğunu belirterek, insanın da toprak gibi cömert ve tevazu sahibi olması gerektiğini söyledi.
İslam kardeşliğinin biyolojik kardeşlikten üstün olduğunu, bu kardeşliğin menfaat ilişkilerine dayanmayan bir kardeşlik olduğunu vurgulayan Başkan Görmez, bu kardeşliğin bazen unutulduğunu ve zedelendiğinin belirterek, “Farklılıklarımız olabilir, ancak bütün bunları İslam kardeşliğinin önüne geçirmemeliyiz, bizim en büyük intisabımız, Hz. Muhammed Mustafa’ya olan intisabımızdır.” diye konuştu.
Aynı tarihi, aynı toprağı vatan kılmaktan, aynı coğrafyayı paylaşmaktan, aynı sevinçleri, hüzünleri paylaşmaktan kaynaklanan bir kardeşliğimizin daha olduğunu dile getiren Başkan Görmez, bütün bunların bizlere bir ahlâk ve hukuk gibi sorumluluklar yüklediğini, bu yüzden hiçbir müminin hiçbir mümine haksızlık etmemesi gerektiğini kaydetti.
Kayseri İl Müftülüğü İlahi Korosunun seslendirdiği ilahi ve kasidelerle renklenen gecede Peygamber Efendimizi anlatan şiir ve hutbe yarışmalarında dereceye girenlere Diyanet İşleri Başkanı Görmez tarafından çeşitli hediyeler ve gül takdim edildi.
Kutlu Doğum etkinlikleri çerçevesinde Kayseri’de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’yi de ziyaret etti.