Küvet veya küçük havuz gibi yerlerde necaset yoksa, içine girmek suretiyle gusül abdesti olur mu?

Havuza veya -büyük bir- küvete bir defa dalıp çıkmakla gusül abdesti alınmış olur. Ancak, burada havuz veya küvetin su kapasitesi önem taşımaktadır:

Şafiilere göre, bir suyun temiz olması ve temiz kalması için, içinde en az iki kulla/ yaklaşık iki yüz  altı (206) litrelik (İSAM İlmihal, 1/189), bazılarına göre, 270 litrelik (el-Fıkhu’l-İslamî, 1/122) su bulunmalıdır.

Hanefî mezhebine göre ise su, avuçlandığında elin dibe değmeyecek derinlikte olması kaydıyla, yüzeyinin yaklaşık olarak 50 m2 olması bir suyun çok sayılmasının şartıdır.

- Su kapasitesi açıklanan miktarın altında olan havuz ve küvette, bazı organlarını gusül abdesti niyetiyle yıkarsa, bu su müstamel olduğu için manen temizleyicilik vasfını kaybetmiş olur ve başka uzuvların gusül abdesti için uygun bir su olmaktan çıkar (V. Zuhaylî,  el-Fıkhu’l-İslamî, 1/122-126; İSAM, İlmihal, 1/188-189).

Buna göre bir kişi suyu temiz, fakat kapasitesi küçük olan küvet veya havuz gibi bir şeyin içine, önceden hiç bir organını batırıp çıkarmadan, bütün bedeniyle dalıp çıkarsa guslü geçerli olur. Yeterki su temiz olsun ve tüm vücudu ıslanmış olsun. Ayrıca, hiç kullanılmamış bir su ile de ağız ve burnuna da su alması gerekir.

En güzeli ve en güvenlisi, küçük şu hükmünde olan böyle havuz ve küvetlerin içine girmeden, dışında durup suyu el veya bir kap ile alarak gusül yapmaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

İslam Haberleri