Risale Haber-Haber Merkezi
Daha önce Latin Amerika’daki iman hizmetlerini anlatan mektuplara bir yenisi eklendi. Yapılanları Risale Haber’e anlatan Hasan Karadaş, özellikle hapishanelerin fazlasıyla dolu olduğunu ve buralara Risale-i Nur götürdüklerine dikkat çekiyor.
İşte Latin Amerika’dan Kur’an ve iman hizmetleri haberleri:
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berakatuhu ebeden daiman
Latin Amerika’nın en uç ülkelerinden sizlere binler selam. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız ziyaretlerde ilk olarak Ekvador’a geçerken Peru’ya uğradık. On saatlik Peru ziyaretimiz çok bereketli oldu.. Geçen sene hapishanelerine Risale-i Nurları bıraktığımız Peru’nun başkenti Lima’da son durumun ne olduğunu öğrenmek ve oradaki dostlarımıza selam vermek için gittiğimizde bizleri çok güzel karşıladılar. Hatta Adalet Bakanlığına giderken içimizden ‘Acaba hakikaten kitaplarımızı yerlerine ulaştırdılar mı?’ diye geçmişti.. Ama gidince gördük ki; Peru Adalet Bakanlığı, hangi risaleleri kaçar adet nerelere dağıtıldığıyla bizzat ilgilenmiş ve bu konu hakkında bizlere de malumat vermişti. Ve aynı zamanda bütün bu işlerin bir nüsha fotokopisini vermeleri, bizleri çok mesrur eyledi Elhamdülillah.
Ekvador’un başkenti Quito’ya gittiğimizde ise ilk olarak yeni açılan büyükelçiliğimizi ziyaret ederek; hem bizler hem de büyükelçiliğimiz moral buldular. Çünkü hayırlı olsun manasında ilk defa ellerinde lokumlarla gelen Türk biz olduğumuzu söylediler. Latin Amerikanın en az Türklerin bulunduğu ülke herhalde Ekvador’dur. Çok az Türk var belki onbeş-yirmi kişi civarında. Ekvador’da görüştüğümüz Türklerle birlikte nurlardan dersler yaptık ve çok memnun oldular. Uzun zamandan beri bu derslere hasret kaldıklarını söyleyerek bizlerden kitap satın aldılar. Ekvador’un başkenti Quito’daki İslam Merkezi başkanı Yahya Guyagil ile görüştük. Kendisi Türkiye’ye ziyarette bulunmuş ve üç defa Risale-i Nur derslerine katılmış birisi… Aynı zamanda devlet erkânıyla her ay toplantısının olduğunu ve Risale-i Nurları onlara aktaracağını söyledi.
Latin Amerika hapishanelerden nurlanmaya devam ediyor. Kolombiya’ya geçtiğimizde başkent Boğota’da ilk olarak hapishanelere uğradık. Elhamdülillah Risale-i Nurlarımızı bıraktık. Yetkililer de eylül ayının içinde büyük bir organizasyon yapacaklarını söyleyip, bizleri bu etkinliğe davet ettiler. Ama vaktimizin çok kısıtlı olduğundan katılamayacağımızdan bahsedince hemen bize bir ders vakti ayarladılar. Kolombiya’da hapishanelerin kapasitesinin iki katı dolu olduğundan, insanların nura ihtiyacı hat safhadaydı.
Kolombiya’da okuma oranı çok düşük... Buna rağmen okuyan kesim sürekli olarak kütüphanelere gidiyor.Latin Amerikanın modern ve en büyük kütüphanelerinden olan Luis Angel Aronga kütüphanesine Risale-i Nurlarımızı bıraktık Elhamdülillah. Kolombiya’daki görüşmelerimizde üniversitelerde öğretmenlerin öğrencilere İslamiyetle ilgili araştırma konuları verdiğini duyduk ve Kolombiya’nın en büyük üniversitesi olan Nacional Üniversitesi ve bunun yanında Rosario ve Javeriana Üniversitelerine de Risale-i Nurlarımızı bıraktık Elhamdülillah….
Kolombiya’nın komşu ülkesi olan Orta Amerika diye geçen Kuzey ve Güney Amerika’yı birbirine bağlayıp ‘iki kıtanın boğazı’ diye adlandırılan Orta Amerika ülkesi Panama’ya geçtik. İki günlüğüne geçtiğimiz Başkent Panama City’de iki yıl önce İslamiyetle şereflenen bir aile Risale-i Nurlara sahip çıktılar.. ‘Sizlerin gelmesiyle adeta uyuduğumuz yatağımızdan çıkıp silkinmemizi sağladınız.’ diyerek kendi evlerinde Risale-i Nurdan ders başlattılar.Dua edin, inşaallah bu dersler daimi olsun. Geçtiğimiz hafta ise, bu aile vesilesiyle Panama hapishanelerine de Risale-i Nurlar girdi Elhamdülillah.
Bu topraklar asırlardır bu zamanı bekliyorlarmış gibi bir halleri var. Şimdiye kadar gelenler ellerinde ne varsa alıp götürmek için hep bu insanların değerlerini kendi menfaati adına bir şeyler koparmanın derdine düşüp sömürmüşler. Şimdi ise karşılarında onların menfaatları için bir şeyler yapma gayretinde olan insanları görünce çok sevinip memnun oluyorlar ve ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlardı.
Bu manaları düşünürken Risale-i Nurdan şu cümleler tevafuk etmişti: “Çok defa söylediğim gibi yine tekrar ediyorum ki, tarihte Risale-i Nur şakirtleri gibi hak yolunda pek çok hizmet eden ve pek çok sevap kazanan ve pek az zahmet çeken görülmüyor. Biz ne kadar meşakkat çeksek, yine ucuzdur.” Demek biz, daima «Şükür ve Elhamdülillah» dedirten bir haldeyiz.”
’Rabbim bizleri bu halkaya dahil eylesin İnşaallah.
Siz çok sevdiğimiz değerli ağabeylerimizden çok dua bekliyoruz. Çünkü burada gördüğümüz şu ki; zenginiyle fakiriyle bu asırdaki insanlık teselliye muhtaç..
Üstadımızın dediği gibi: “Evet kardeşlerim, Hazret-i İsa Aleyhisselâm İncil-i Şerifte demiş ki: "Ben gidiyorum... tâ size tesellici gelsin." -Yâni Ahmed Aleyhissalâtü Vesselâm gelsin,- demesiyle Kur'an'ın beşere gayet büyük bir neticesi, bir gayesi, bir hediyesi; tesellisidir.
Evet bu dehşetli kâinatın fırtınaları ve zevâl ve tahribatları içinde ve bu boşluk nihayetsiz fezada herşey ile alâkadar olan insan için hakikî teselliyi ve istinad ve istimdad noktalarını yalnız Kur'an veriyor. En ziyade o teselliye muhtaç bu zamandır. Bu asırda en ziyade kuvvetli bir surette o teselliyi isbat eden, gösteren Risale-i Nur'dur. Çünki zulümat ve evhamın menbaı olan tabiatı, o delmiş geçmiş, hakikat nuruna girmiş.”
Madem Hakiki teselli de Kuran hakikatlarında olduğuna göre bütün insanlığın hakiki ihtiyacı olan Nur hakikatlarını Rabbim tüm insanlığa bizi İhlası tammla ulaştırmayı nasip etsin.Amin.
Arjantin Nur Talebeleri