Lodosun baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu ve halsizlik gibi rahatsızlıklara yol açtığını belirten uzmanlar, özellikle migren hastalarını lodoslu havalarda dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kayıhan Pala, lodosun romatizma hastalarının da ağrılarını artırdığını söyledi.
Etkili olduğu günlerde insanların korkulu rüyası haline gelen lodosun havayı temizlemesi dışında bir faydası bilinmiyor. Buna karşın, baş ağrısına, halsizliğe ve konsantrasyon bozukluğuna yol açan lodosun en büyük zararı ise, çok şiddetli olması dolayısıyla evlerin çatılarını, tabelaları, kiremitleri uçurarak yaralanmalara ve maddi hasarlara yol açması. Uzmanlara göre, vatandaşların tedbirli olmaları halinde lodosun bu tür etkileri görülmeyecek. Bursa ile özdeşleşen lodos, gökyüzündeki kirli bulutları dağıtması ve havayı ısıtması dışında hemen akabinde gelecek yağmurun da haberini veriyor. Bu faydalarının dışında insanların sokaklarda yürümesini bile zorlaştıran lodosun, uzmanlar tarafından belirtilen onlarca zararı var.
Doç. Dr. Kayıhan Pala, lodosun baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu ve halsizlik gibi rahatsızlıklara yol açtığını vurguladı.
Özellikle migren hastalarının lodoslu havalarda büyük sıkıntılar çektiğini aktaran Pala, "Lodos, vücuttaki elektronik dengeyi bozuyor. Hava değişimine adapte olamayan vücutta baş ağrısı ve halsizlik oluşuyor. lodos, ayrıca romatizma hastalarının da ağrılarını artırıyor." dedi.
Öte yandan, Bursa'da geçtiğimiz günlerde etkili olan ve saatteki hızı 60 kilometreyi bulan lodos nedeniyle bir okulun bahçesindeki çınar devrilmiş, öğrenciler büyük tehlike atlatmıştı. Mevsimin ilk lodosunda birçok evin de çatısı zarar görmüş, tabelalar uçmuştu.