Ülkü Özel Akagündüz'ün haberi
Türkiye'nin 25 yıl önceye kadar varlığından bile haberdar olmadığı Lübnan Türkmenleri, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na iki öğrenci gönderdi. Ülkenin kuzeyindeki Akkar bölgesindeki Kavaşra köyünden Naif Hıdır ve Neriman Abdo hem yarışmaya katılmanın hem de 'ata yurt'larını görecek olmanın heyecanını yaşıyor.
Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar bölgesinde yer alan Türkmen köyü Kavaşra, bu yıl ilk defa Türkçe Olimpiyatları'na öğrenci gönderdi. Lise son sınıf öğrencisi Naif Hıdır (18) ve beşinci sınıf öğrencisi Neriman Abdo (13) hem yarışmaya katılmanın hem de anne-babalarından sıklıkla duydukları 'ata yurt'larını görmenin heyecanı içinde. Olimpiyatlara Mehmet Akif Ersoy'un 'Çanakkale Şehitlerine' adlı şiiriyle katılan Naif Hıdır, köyde Beyrut Büyükelçiliği vasıtasıyla açılan ücretsiz Türkçe kursunun müdavimlerinden.
Türkiye'den gönderilen Türkçe öğretmeni Yücel Akça'nın derslerini düzenli takip eden Naif, neden Türkçe öğrenmek istediğini şöyle izah ediyor: "Türkiye bizim için çok şeyler yaptı. Yüreğim yakın oldu Türk diline." Evde Türkmence konuştukları için Türkçeyi öğrenmekte zorluk çekmediğini söyleyen Naif, "Birçok kelimede sadece bir harf farklı. Biz 'ögünde' diyoruz, siz 'önünde'. Ama hızlı konuştuğunuz için sizi anlamakta zorlanıyoruz." diyor. Şiiri anlayarak okuduğunu ve Çanakkale Savaşı hakkında bilgi edindiğini vurgulayan Naif, üniversiteyi Türkiye'de okumayı istiyor. Neriman Abdo ise annesi Arap olduğu için Türkçe bilmiyor. Küçük kız yarışmada okuyacağı 'Memleketim' şarkısını, sözlerini anlamasa da çok beğenmiş. Naif ve Neriman'ı üç ay gibi kısa bir zamanda Türkçe Olimpiyatları'na hazırlayan Türkçe öğretmeni Akça, bu yarışmanın yıllardır sahipsiz kalan Lübnan Türkmenlerinin tanınması açısından çok önemli olacağını düşünüyor.
Türkiye'nin 25 yıl önceye kadar varlığından bile haberdar olmadığı Lübnan Türkmenlerinin tanınırlığında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun geçen yılki ziyaretinin önemi büyük. 2 bin 800 nüfuslu Kavaşra köyü artık Lübnan'a giden Türklerin ziyaret listesinde yer alıyor. Geç de olsa 'fark edilmenin' mutluluğunu yaşayan köy halkı 'hısım' olarak kabul ettikleri ziyaretçileri ağırlamak için birbiriyle yarışıyor. "Türk uşaklarına yardım etmek boynumuzda öndünçtür." diyerek köye gidenlere gönüllü rehberlik yapan Halit Esad'ın misafirlerini götürdüğü yerler arasında Davutoğlu'nun annesinin hatırasını yaşatmak için yaptırdığı anıtsal çeşme ve dış cephesi Türk bayrağı rengine boyanmış ay yıldızlı bir ev var. Türkiye'nin dış politikadaki başarısının kendilerini gururlandırdığını ve Türkmen kimliklerini artık daha rahat açığa vurabildiklerini söyleyen Esad, mutluluğunu şöyle ifade ediyor: "Biz unutulmuştuk, içimize kapanmıştık, Türkiye'nin refaha kavuşmasını bekliyorduk. Şimdi çok şükür o günler geldi. Türkiye köye su şebekesi döşüyor, çocuklarımızı burslu okutuyor. Artık Araplardan bile 'Ben Türkmen'im' diyenler çıkıyor."
Zaman