Lübnan'da, Osmanlı döneminde hac yolunu korumak üzere Kavaşra köyüne yerleştirilen Türkmenler, hala Türk kültürünü yaşatmaya ve Türkçe konuşmaya devam ediyor.
Osmanlı Devleti'nin 1917'de bölgeden çekilmesine rağmen Türkiye'yle bağlantısını koparmayan, ülkenin kuzeyindeki Akkar bölgesine bağlı köyde yaklaşık 3 bin kişi ikamet ediyor.
Türk bayraklarıyla süslü Kavaşra köyü sakinlerinin Türkiye'ye ve kökenlerine bağlılığı bir asır sonra daha da artmış görünüyor.
Türkiye'nin bu köye ilgisi 2010'da o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinin ardından da arttı.
Köyde, Türk bayrakları ile Erdoğan posterlerinin asılı olduğu elektrik panosunun yanı sıra ziyaret anısına yapılan bir çeşme de bulunuyor.
Yavuz Sultan Selim'in adının verildiği köy meydanında Osmanlı nişanı taşıyan bir heykel yer alıyor.
"Çok ihtiyaçları var hem Türkçe'ye hem de Türkiye burslarına"
Köyü ziyareti sırasında AA muhabirine konuşan Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Türkiye'nin, Türkmenleri bu coğrafyada nerede olurlarsa olsunlar hiçbir zaman unutmayacağını söyledi.
Türkmenlere yönelik sivil toplum kuruluşlarıyla farklı projeler yürüttüklerini belirten Erciyes, önümüzdeki dönemde hem Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) hem de Yunus Emre Kültür Merkezi, Türk Kızılayı ve Türkiye Diyanet Vakfı ile soydaşlara yönelik projelere devam edeceklerini kaydetti.
Erciyes, tarihe bakıldığında buradaki Türkmenlerin, hac yolunu korumak için yaklaşık 400 yıl önce Osmanlı Devleti tarafından Anadolu'dan getirilip yerleştirildiğinin görüldüğünü anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunların bir kısmı Arap nüfusuyla karışarak asimile olmuşlar. Kavaşra, Arap nüfusu ile çok fazla karışmadığı için Türkçe'nin de muhafaza edildiği önemli Türkmen köylerinden birisi. Çok da ihtiyaçları var hem Türkçe'ye hem de Türkiye burslarına. Biz mümkün olduğunca onlara destek olmaya çalışıyoruz. Kavaşra'da geçmiş dönemde bir okul inşaatı yaptık, altyapı, kanalizasyon çalışması yaptık, bir çocuk bahçesi yaptık. Devam eden lise inşaatımız var. Bu okulu önümüzdeki yıl içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz."
"Türkiye-Lübnan ilişkilerinde dostluk köprüsü olarak görüyoruz"
Türkmenlerin, Türkiye'nin parçası olduğunu ve onları hiçbir zaman yalnız bırakmayacaklarını vurgulayan Erciyes, sık sık Türkmenleri ziyaret ettiğini aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun selamlarını bölge halkına ilettiğini dile getiren Erciyes, şöyle devam etti:
"Biz Türkmenleri, Türkiye-Lübnan ilişkilerinde bir dostluk köprüsü olarak görüyoruz. Onların daha iyi eğitim almalarını gelir seviyelerinin daha da yükselmesini, Lübnan toplumu içerisinde daha üst mevkilere gelmelerini istiyoruz. Bunun dışında bir arzumuz yok, onların iyiliği bizim iyiliğimiz. Dolayısıyla Türkmenlere ilgimiz devam edecek. Biz bunun Türkiye-Lübnan ilişkilerinin geliştirilmesine de önemli katkıda bulunacağına inanıyoruz."
AA