Üniversite adayları tercihlerini yaparken ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşabilecekleri 2013 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndan yararlanabiliyor. Adayların tercih işlemlerine başlamadan önce bu kılavuzu dikkatle okumaları gerekiyor.
Tercih işlemleri başvuru merkezlerinden veya TC kimlik numarası ve internet şifresiyle ÖSYM'nin "http://www.osym.gov.tr" adresinden bireysel yapılabiliyor.
Bu yöntemler dışında posta, fax, elektronik posta gibi yöntemlerle tercih bildiriminde bulunulamazken internet kullanımında deneyimi bulunmayan veya yanlış yapmaktan çekinen adayların, tercih bildirimini başvuru merkezi aracılığıyla yapmaları gerekiyor. Tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak yapan ve yapacak adayların sorumluluğu ise kendilerine ait.
ÖSYM, adaylara tercihlerini yaparken kaydolmayı en çok istedikleri programı en üst tercihine, daha sonra istedikleri programı ikinci tercihe yazmaları ve bütün tercihleri bu şekilde sıralamalarını öneriyor.
-YETERLİ PUANI ALAMAYAN ÖĞRENCİLER PANİK YAPMAMALI-
LYS'de istediği bölüm için yeterli puanı alamayan öğrencilerin panik yapmadan sonraki sene için sınava tekrar hazırlanmasında fayda olduğunun altını çizen uzmanlar, istemediği halde sadece puanının yettiği bölümün tercih edilmesinin mutsuzluğun yanı sıra zaman ve enerji israfına da sebep olduğuna işaret ediyor. Ayrıca bazen bu durumun tam tersinin de yaşanabildiğinin altını çizen uzmanlar, yüksek puan alan öğrencinin, prestijli bir bölümü yetenek, ilgi ve beklentilerine uygun olmadığı halde seçerek yanlış tercihte bulunabildiğini belirtiyor. Uzmanlara göre her iki durumda da öğrencilerin, okulu bırakma veya okuduğu bölümün dışında meslek seçme oranları yükseliyor.
-"İDEALLERE YAKIN TERCİH YAPMAK DAHA DOĞRUDUR"-
Tercih işlemlerine ilişkin açıklamada bulunan Anafen Okulları PDR Zümre Başkanı Atilla Altun, öğrencilerin, okul ve alan tercihlerinde yaptıkları seçimin, sonraki yaşamlarında meslek seçmeleri açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Öğrenciler tercih yaparken 'bir deneyeyim, bu bölümü belki severim' gibi düşüncelerle ya istemedikleri bir mesleği ömür boyunca yapmak zorunda kalıyorlar veya okulu yarıda bırakıp başka bölümü okumak için tekrar sınava giriyorlar. Ayrıca öğrencinin, sevemeyeceği, sosyal hayatına uygun olmayan ve beklentilerini karşılamayacak bir ildeki üniversiteyi tercih etmesi de dört veya beş yıl sıkıntılı bir süreç demektir. Üniversitenin sonunda sevmeden yapılan bir meslek ise bir ömrün sıkıntılı geçmesi anlamına geliyor. Burada öğrencinin kapasitesi de önemlidir. Birkaç denemeden sonra istenen olmuyor ise ideallere yakın tercih yapmak daha doğrudur. Öğrencilerin, ideallerini, yapabilecekleri meslekleri, okumak istedikleri üniversiteleri bir sıralamaya koyarak tercih yapmaları daha faydalı olacaktır."
Zaman