Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Cezayir'de kalabalığı selamlamak istediği sırada protesto ve hakarete maruz kaldığı belirtildi.
Fransız basınındaki haberlere göre Macron, ülkenin kuzeybatısında Akdeniz'e kıyı Oran şehrinde gençlerle kaynaşmak için tarihi müzik dükkanı "Disco Maghreb"i ziyaret ederek burada küçük bir kutlamaya katıldı.
Dükkandan çıkışta güzergahı üzerinde toplanan kalabalığı selamlamak isteyen Macron, Cezayirlilerin protestolarıyla karşılaştı.
BFMTV'nin Twitter hesabından yayımladığı görüntülerde, Macron'un, kalabalık korumaları eşliğinde halkı selamlamaya çalıştığı görülüyor.
Fransız cumhurbaşkanı, kalabalığın içine doğru yürüdüğü sırada "Yaşasın Cezayir", "Bir, iki, üç, Cezayir çok yaşa" sloganları yankılanmaya başlıyor.
MACRON APAR TOPAR ARACINA BİNDİRİLDİ
Görüntülerde beyaz saçlı bir kişinin Macron'a "Buradan defol git. Cezayir çok yaşasın." dediği duyuluyor.
Protestolardan sonra korumalarının Macron'u apar topar araca bindirmeye çalışması dikkati çekiyor.
Fransız basınına göre Emmanuel Macron, ziyaretini kısa keserek şehirden ayrıldı.
RMC'nin Elysee Sarayı kaynaklarına dayandırdığı haberde, "Macron'un yurt dışı seyahatlerinde ortamı hissetmek için halkla iç içe olmayı hep tercih ettiği, başkent Cezayir'de koşullar el vermeyince bunu Oran'da yapmak istediği" belirtilerek protesto edenlerin yanı sıra Macron'un sevenlerinin de orada olduğu ileri sürüldü.
Çözüm bekleyen tarihi sorunlar
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Cezayir ve Fransa arasında uzun süredir yaşanan diplomatik krizden sonra 25 Ağustos'ta ülkeye yaptığı ziyaretinde, iki ülkeden ortak tarihçilerin yer alacağı sömürge dönemi arşivleri üzerinde çalışacak ortak bir komite kurulması kararını aldıklarını açıklamıştı.
Cezayir ile Fransa, yıllardır Fransız yetkililerin vermeyi reddettiği Cezayir arşivi ve Paris'teki İnsan Müzesi'nde bulunan halk devrimi liderlerinin kafataslarının iadesi başta olmak üzere, olağanüstü 4 tarihi dosyayı müzakere ediyor.
Cezayir makamlarına göre, üçüncü dosya Fransa'nın 1960-1966 yıllarında Cezayir çölünde gerçekleştirdiği nükleer denemelerin kurbanları için tazminat, dördüncü dosya ise Bağımsızlık Savaşı (1954-1962) sırasında kaybolan 2 bin 200 kişinin akıbetinin açıklığa kavuşturulmasıyla ilgili.
Fransa, sömürgeciliğe karşı halk direnişinin sembol isimlerinden bazılarının kafataslarının 2020'de teslim edilmesi dışında Cezayir'in hiçbir talebine yanıt vermedi.
Macron'un Cezayir'de protestolara maruz kalması, "ağırlığını koyamadığı" şeklinde değerlendirildi
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cezayir'de hakaret ve protestolara maruz kalması, "ağırlığını koyamadığı" ve "Fransa'nın aşağılanmasına yol açtığı" şeklinde yorumlandı.
Macron'un, Oran kentini ziyaretinde güzergahı üzerindeki halkı selamlamak isterken protesto edildiği görüntüler, sosyal medyada yankı uyandırdı.
Fransız Senatör Pierre Charon, Twitter hesabından "Emmanuel Macron'u sevsek de sevmesek de misafir eden ülkenin bu şekilde ona hakaret etmesi kabul edilemez çünkü bu durumda hakarete uğrayan, Fransa oldu." ifadesini kullandı.
Aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik'in (RN) önde gelen ismi Jordan Bardella, "Macron'un alaycı ve düşmanvari bir kalabalık ortasında sırıtmasıyla Fransa'yı bir kez daha küçük düşürdüğü" değerlendirmesinde bulundu.
Birçok kullanıcı da aynı şekilde Macron'un nezdinde tüm Fransa'nın hakarete uğradığı tepkisini verdi.
Görüntüleri çeken Fransız gazeteci Jeremy Trottin, "gergin ortam karşısında Macron'un paldır küldür ayrıldığını" belirtti.
Bir Twitter kullanıcısı, Fransız Cumhurbaşkanı'nın hakaret ve protestolar karşısında tebessüm ve teşekkürle aracına binmesini eleştirerek "Bu Cumhurbaşkanı'ndan nefret ediyorum." ifadesini kullandı.
Başka bir kullanıcı da "Ona (Macron'a) hakaret ediliyor, küfür ediliyor ama o sırıtarak teşekkür ediyor." diye yazdı.
"KİMSE YAŞASIN FRANSA" DEMEDİ
Bir başka Twitter kullanıcısı da "Yaşasın Cezayir" tezahüratları karşısında kimsenin "Yaşasın Fransa" demediğine dikkati çekerek korumalarının, durum karşısında Macron'u apar topar aracına bindirmeye çalıştığını belirtti.
Fransız "ırkçı ve İslamofobik" ulusalcıların, Macron'a hakaret eden Cezayirlileri tebrik ettiğini yazan bir kullanıcı, "İki millet arasında barışma tam olarak bu olmalı. Bravo Beyefendi." ifadesini kullandı.
Söz konusu videonun altında "Cezayir ve tarihine hakaret edilmesinin sahada bir karşılığının olmaması düşünülemez. Rüzgar eken fırtına biçer." yorumu dikkati çekti.
"MACRON'UN CEZAYİR HAKKINDAKİ SÖZLERİ YÜZÜNE ÇARPILDI"
Bir kullanıcı da eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın Fransız Ulusal Marşı'nın bir maç esnasında okunduğu sırada yuhalanmalara karşı stadı terk ettiğini anımsatarak "Değerler yerlerde. Bir cumhurbaşkanının hoş karşılanmaması ülkesine hakarettir, şahsı bizi ilgilendirmez." değerlendirmesinde bulundu.
Bir yorumda da Macron'un "Fransa sömürgesi öncesi Cezayir diye bir ulus olmadığı" şeklindeki ifadelerinin yüzüne çarpıldığı ve "Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un rövanşını aldığı" ifadeleri yer aldı.
Öte yandan Fransız basınının Oran'daki protesto edildiği görüntüleri paylaşmasının ardından Macron'un, Twitter hesabından, Cezayirlilerle buluştuğu 17 saniyelik farklı bir görüntü yayımlaması dikkati çekti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cezayir'in kuzeybatısında Akdeniz'e kıyı Oran şehrini ziyaretinde güzergahı üzerindeki halkı selamladığı sırada protesto ve hakaretlere maruz kalmıştı.
Fransız cumhurbaşkanı, kalabalığın içine doğru yürüdüğü sırada "Yaşasın Cezayir", "Bir, iki, üç, Cezayir çok yaşa" sloganları yankılanmaya başlanmış, korumaları Macron'u apar topar aracına bindirmeye çalışmıştı.
aa