Mağdur çocuklara evde sağlık hizmeti

Türkiye'de son yıllarda artık görülmeyen kızamık virüsünün geçmişte sebep olduğu, tedavisi olmayan Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalarının takip ve tedavileri de bundan böyle evde yapılacak.

Sağlık BakanlığıMüsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, SSPE hastalarına evde sağlıkhizmeti sunumuyla ilgili il sağlık müdürlüklerine birer genelge gönderdi.

Buzgan, Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge'nin esasları çerçevesinde yürütülen evde sağlık hizmetleri uygulaması kapsamında, yatağa bağımlı KOAH, palyatif bakım ve kas hastaları ile yenidoğanlara (fototerapi) ve ihtiyaç halinde bu hastalara ağız ve diş sağlığı hizmetleri verildiğini hatırlattı.

Bu çerçevede bakanlıkça belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda SSPE hastalarının sağlık bakım ve tedavilerinin ev ortamında sürdürülmesinin gerekli olduğunu bildiren Buzgan, şunlara dikkati çekti:

''Bu nedenle ilinizde sunulmakta olan evde sağlık hizmetleri kapsamında SSPE tanısı olan hastaların tespit edilerek bu hastaların takip ve tedavilerinin evde sağlık hizmetleri kapsamında sürdürülmesi, ihtiyaç duydukları fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin yönergenin 10'uncu maddesi gereği görevlendirilen fizyoterapistler tarafından yaşadıkları ortamda sağlanması hususunda ilgililere emirlerinizi ve konunun titizlikle takibini önemle rica ederim.''

-SSPE nedir?-

Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE), kızamığa karşı aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış veya aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda ortaya çıkıyor.

Kızamık sonrası beyne yerleşen virüsün neden olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan SSPE'nin kesin tedavisi bulunmuyor. Hastalık, ancak virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor.

Hastalığın sebep olduğu etkiler beyinde ortaya çıkıyor. Hastalarda sırasıyla spastiklik, koma ve 6 ila 12 ay içinde ölümle sonuçlanan ilerlemeli beyin işlevi kaybı görülebiliyor.

Hastalığın belirtileri hafıza kaybı, uyarılara yanıt vermede bozukluk, nöbet, istemsiz kas hareketleri ve/veya davranış değişiklikleri olarak ortaya çıkıyor.

Uzmanlarca Türkiye'de 3-6 bin arasında SSPE hastası olduğu tahmin ediliyor. Gelişmiş ülkelerde 100 binde bir olan SSPE'nin görülme oranının Türkiye'de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 20 binde bire kadar indiği ileri sürülüyor.

Uzmanlara göre SSPE'li hastalarda fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması büyük önem taşıyor.

Fizik tedavi ve rehabilitasyonun, bu hastalarda yürümede denge kaybı başta olmak üzere genel vücut fonksiyonlarında gerilemeyi durdurmada ve yeni kayıpların ortaya çıkmasını engellemede büyük yararı olduğu ifade ediliyor.

Sağlık Bakanlığı'nın aşı programı sayesinde Türkiye'de yerli kızamık virüsünün yok edilmesi nedeniyle küçük yaşlarda kızamık vakası artık görülmüyor. Türkiye'de erişkinlerde görülen az sayıdaki vaka ise dış kaynaklı virüsten kaynaklanıyor.

Samanyoluhaber

Aile Haberleri