Yeryüzünde yaşananın aksine yerin altınında da bir yaşamın olduğu biliniyordu. Şu ana kadar bilinmeyen gerçek ise bu yaşamın ne kadar büyük olduğuydu. Derin Karbon Gözlem’i (DCO) bin bilim adamının 10 yılı aşkındır yeraltındaki karbonu araştırmak için bir araya geldiği bir araştırma organizasyonu. Organizasyon’un 2019 yılının ilk ayında araştırmayı sonlandırmayı bekleniyordu.
Ancak dün yapılan araştımaya göre şu ana kadar yerin altında var olduğu keşfedilen ekosistem, yeryüzündekinin iki katı büyüklüğünde. Araştırmacılar proje kapsamında yüzeyde ve deniz tabanlarında yüzlerce delik açarak buralardan örnekler aldı. Bu örneklerden, yeraltı biyosfer büyüklüğünün yaklaşık 2 ila 2,3 milyar kübik kilometre olduğunu keşfettiler.
Yeraltındaki toplam karbon kütlesinin 16.5 ila 25.3 milyar ton olduğu varsayılıyor. Bu oran tüm insanların karbon kütlesinin 245 ila 385 katına tekabül ediyor.
Araştırmada ortaya çıkan bir diğer sonuç ise yeraltındaki genetik çeşitliliğin Dünya yüzeyinin üzerindeki yaşamdan çok daha fazla olması. Bu durum bilim insanlarının uzun zamandır cevap aradığı ‘’Yaşam yüzeyde mi başlıyor yoksa yeraltında mı’’ sorusunu tekrardan gündeme getirdi.
Araştırmada yer alan uzmanlardan Fumio Inagaki yayımladığı raporda ilginç bir noktaya değindi. Yeraltındaki yaşam hakkında bildiklerimizin gezegenin yaşanılabilirliğine yeni bakış açıları getireceğini belirten Inaki ‘’Gezegenimizin yüzeyinin altında keşfettiğimiz muazzam dünya, bir gün başka gezegenlerde yaşayabilmemize yardımcı olabilir’’ ifadelerini kullandı. Karar