Maket binalar deprem testine zor dayandı

Depremi andıran sarsıntılara maruz kalan maket binalar adeta ayakta kalabilme mücadelesi verdi.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) bu yıl ‘Dünya sallansın, sen sağlam dur’ sloganıyla 2.'sini düzenlediği Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması nefesleri kesti. Depremi andıran sarsıntılara maruz kalan maket binalar adeta ayakta kalabilme mücadelesi verdi. Bazı maket binalar ise deprem testine dayanamayarak yıkıldı.

Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Kongre Merkezi‘nde düzenlenen maket binaların final elemeleri yarışması nefesleri kesti. Maket projeler depremi andıran üç farklı büyüklükteki sarsıntı testine tabi tutuldu. Yarışmada maket binalara uygulanan sarsıntı testi yürekleri ağza getirdi. 

Final elemelerine Türkiye’nin dört bir yanındaki 25 farklı üniversitenin inşaat mühendisliği ve mimarlık öğrencilerinden oluşan takımlar katıldı. Öğrenciler tarafından tasarlanan farklı dizayn ve tasarımdaki bina modeli maketler depremi simüle eden sarsma masasında sağlam kalma testinden geçirildi. Bu arada maket binaların farklı şık tasarımları ise göz kamaştırdı. 

Yarışmanın final elemelerine Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Eski Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik katıldı. 

İlki geçen yıl düzenlenen yarışmanın final elemelerinde ilk yediye girecek projeler ödüllendirilecek. 25 farklı üniversiteden projelerin yarıştığı yarışmanın sonuçları yarın açıklanacak.

Yarışmada Antalya Üniversitesi’nin maket binası ise üçüncü sarsıntıda yıkıldı. Sarsıntıyla birlikte maketin yıkılışı ilginç görüntü oluşturdu. Maketin yıkılışı öğrencileri üzdü. Proje ekibinden Büşra Böcekli, “Maketimizin yıkılmasını beklemiyorduk. 6 mm’lik çubuk kullanmamız gerekirken 5 mm’lik çubuk kullanmışız.” dedi.

Bu arada Balıkesir Üniversitesi öğrencilerinin maket projesi ise büyük heyecan oluşturdu. Ekipteki öğrenciler sarsıntıyı büyük bir heyecanla takip etti. Maketlerinin üçüncü sarsıntıda ayakta kalıp az etkilenmesi onları sevindirdi. Takımdaki öğrencilerden Ferda Şan, “Maket binamız yıkılmadı mutluyuz. Tahminlerimiz tam tuttu. Binamız ayakta kaldı. Bu gurur verici.” diye konuştu.

Sarsıntı sonrasındaki maket bina durumunu açıklayan deprem uzmanı ve bina kontrol görevlisi Haluk Hancılar, “Maketteki ağırlıklarda bir takım gevşeme var. Göçme şartlarının yerine gelmediğini kabul edeceğiz. Zemin katta dört kolonda hasar oluştu onu tespit ettik. Ama gördüğümüz gibi bina çökmedi.” değerlendirmesinde bulundu.

Finaldeki elemeleri takip eden Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Eski Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik de, “Burada önemli olan arkadaşlarımızın ahşap malzeme kullanarak yaptıkları binaların deprem davranışını tahmin etmeleri, bu davranışın gerçek davranışla kıyaslamalarını görmeleri. Çünkü malzemeden bağımsız olarak eğer doğru tahmin edebiliyorsanız gerçek bina davranışı da doğru tahmin edersiniz demektir.” ifadelerini kullandı.

Bu yıl yarışmanın ikincisini düzenlediklerini söyleyen DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı ise, “Amacımız tamamen deprem farkındalığı oluşturmak ve öğrenci arkadaşlarımızın depreme dayanıklı bina becerilerini geliştirmek.” dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Toplum Haberleri