Malatya'nın prestij fuarı olarak bilinen 19. Malatya Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı & Uluslararası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali başladı. Kortej yürüyüşü ile başlayan etkinlik çerçevesinde mehter takımı ile halk oyunları ekiplerinin de yer aldığı katılımcılar, Öğretmenevi'nden başlayarak İnönü Kapalı Çarşısı önüne kadar yürüdü. Ardından Mişmişpark Fuar alanında gerçekleştirilen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.
Eğlenceli aktivitelerin sergilendiği törende konuşan Malatya Valisi Ulvi Saran, Malatya'nın son yıllarda önemli bir gelişme içerisinde olduğunu belirterek, bu ilerlemenin sadece bir sektörde değil, bütün sektörlerde olduğunu söyledi. 3. organize sanayi bölgesinin kurulmasının bu gelişmenin bir ifadesi olduğunu söyleyen Vali Saran, "Malatya artık kabuğuna sığmıyor. Yakın iller başta olmak üzere herkes Malatya'ya yakın ilgi duyuyor." dedi.
Malatya'nın; turizm, tarihi, kültürel ve hayvancılık potansiyelinin yapılan çalışmalarla ortaya çıkarıldığını belirten Vali Saran, özellikle hayvancılık alanında ciddi mesafeler katettiklerinin altını çizdi. 21 bin dekar mera alanının hayvancılık için 22 işletmeye tahsis edildiğini hatırlatan Vali Saran, bu 22 işletme tarafından 16 bin dolayında hayvan yetiştirileceğini, bu rakamın 20 bine çıkarılmasının hedeflendiğini belirterek, boş arazilerin ekonomiye kazandırılarak yıllık yaklaşık 100 milyon dolarlık katkı sağlanacağını ifade etti.
Malatya'nın sosyal ve kültürel anlamda da ciddi gelişmeler yaşadığını anlatan Vali Saran, sektörlerin iyi bir organizasyon içerisinde tanıtılması ile istikrarlı bir büyüme sağlanabileceğine dikkat çekti. Bunda da fuarların büyük önemi olduğunu vurgulayan Saran, kentin kalkınması için gerçekleştirilen fuar ve festivalin 19'uncusunu düzenlemekle iftihar ettiklerini kaydetti.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır da belediye olarak altyapı çalışmalarına önem verdikleri kadar sosyal ve kültürel etkinliklere de önem verdiklerini söyledi. Malatya'nın bölgede her alanda gelişen illerden birisi olduğunu söyleyen Çakır, bu gelişmişliğe yakışan fuar ve festivaller düzenlemeye çalıştıklarını kaydetti. Çakır, "Fuarlar hem ekonomik canlanmaya, hem de sosyal ve kültürel canlanmaya büyük katkı sağlıyor. Bu açıdan biz, sosyal ve kültürel faaliyetlerimize yatırımlar kadar önem veriyoruz. 2010 yılı içerisinde 4 tane fuar düzenledik. Bu fuarlar, Malatya Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı, Yapı Dekorasyon Fuarı, Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Dini Yayınlar ve Kitap Fuarı. Fuarlarımızın hepsi gerek katılımcılar ve gerekse de ziyaretçiler açısından oldukça verimli geçti" dedi.
Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Nalçacı ise etkinliğin sadece Malatya açısından değil, Anadolu'nun doğusu açısından da önemli bir organizasyon olduğunu belirtti. Malatya'nın fuar merkezi olması açısından da bu fuarın önemli olduğunun altını çizen Nalçacı, fuara 9 ilden 14 ve Malatya içinden de 98 olmak üzere toplam 112 firmanın katıldığını aktardı.
Konuşmaların ardından, 19. Malatya Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı'nın açılışı yapılarak stantlar gezildi. Festivalin ilk akşamında pop müzik sanatçısı Kıraç şarkılarıyla Malatyalıları coşturdu. 5 günlük fuar ve festivalde ulusal ve uluslararası halk oyunları, mehteran gösterisi, mahalleler arası futbol turnuvası, yemek yarışması, tatlı yarışması, basketbol turnuvası, tekvando gösterileri, şiir dinletisi, bilek güreşi, atletizm yarışmaları, şöhretler futbol turnuvası, motodrag yarışmaları ve trap atışları gibi etkinliklerin yanı sıra mahalli sanatçılar ile Zara, Uğur Işılak, Şevval Sam ve Sıla gibi ünlüler konserler verecek.
Haberaktüel