Mardin katliamı ciddi bir ikazdır

Buna benzer olayların artık tarih sahnesinde bir daha tekrarlanmaması gerekir

Nurettin Gürsoy'un haberi-RisaleHaber

ADIYAMAN-Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Vakıflar Haftası dolayısıyla Adıyaman’da bir program düzenlendi. Program çerçevesinde, Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe, “Vakıf Medeniyeti ve Sağlık” başlıklı bir konferans verdi.

Adıyaman Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya yoğun katılım oldu. Programın açış konuşmasını yapan Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mithat Bilgili, Adıyaman’da Kap Camii’ni restore ettiklerini ilde ve ile bağlı bazı ilçelerde bulunan diğer tarihi yapıların da belli bir plan dahilinde restore edileceğini ifade etti. Bilgili ayrıca dargelirli vatandaşlara çeşitli yardımlarda bulunduklarını kaydetti.

Adıyaman Müftüsü M. Emin Avcı da konuşmasında, “Vakıf insan sevgisidir. Allah rızasıdır. İnsanın maldan üstün tutulmasıdır. Cemiyetin birlik beraberlik, kardeşlik ve dayanışma ruhuna ship olmasıdır. Vakıflar bu maksadı yaşatmıştır” görüşünü dile getirdi.

Adıyaman Valisi Ramazan Sodan ise konuşmasında, vakıflarla hizmetlerin bakileştiğini insanların ardından sevap hanesini açık bıraktığını söyledi. Vakıfların sosyal hayatta önemli bir görevi ifa ettiğini kaydeden Vali Sodan şunları söyledi:

“‘İnsanların hayırlısı insanlara faydalı olandır’ ilkesiyle insanlar hayırda yarışmıştır. Yardımlaşmanın adı vakıf olmuştur. Yolda kalmış insanlardan talebelere hatta hayvanları korumaya kadar birçok alanda hizmetler verilmiştir. Vakıflar şehir hayatına ruh vermiştir.”

TEMELDE İNSAN VAR

Konuşmaların ardından kürsüye gelen Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe, söze Mardin’de yaşanan ve 44 kişinin katledildiği müessif hadiseyi hatırlatarak başladı. Hiçbir mazeretin, sebebin olayı hafifletemeyeceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Gökçe, “Mardin katliamı ciddi bir ikazdır. Buna benzer olayların artık tarih sahnesinde bir daha tekrarlanmaması gerekir. Tarih insanların ve milletlerin fotoğrafıdır. Kimsenin buna müdahalesi olamaz. Bu da böylesi çıplak bir gerçektir. Hoşumuza gitmeyen şeyler varsa; öyle şeyler yapalım ki torunlarımız da bizim gibi üzülmesinler” şeklinde konuştu:

Dağınıklığımızın üstüne fakirlik ve cehalet eklendiğinde böylesi perişanlık tablolarının yaşandığına dikkat çeken Cüneyt Gökçek, cehalete zarurete ve ihtilafa karşı sanat marifet ve ittifak silahıyla mücadele etmenin önceliğinin bugün daha açık biçimde ortaya çıktığını bildirdi. Gökçek şunları söyledi:

“Dinimiz insana büyük değer vermiştir. Kuran’da bir surenin adı da İnsan’dır. Aciz, zayıf ve fakir olan insana bütün bir kainat bahşedilmiş. İnsan, kerim bir surette yaratılmıştır. İnsanın maddi yönü olduğu kadar manevi yanı vardır. Maddi hastalıklarla beraber manevi hastalıkları tedavi etmek gerekir. İşte vakıf, bu fonksiyonu gören insan merkezli bir medeniyetin eseridir. Evet vicdan maneviyatla, akıl bilgiyle-teknikle tatmin olur. İkisinden biri boşlukta kalırsa insanın bir tarafı eksik kalır.”

Konuşmasında, Hazreti Peygamberin(sav) sözlerinden ve mübarek hayatından örnekler vererek, insan merkezli faaliyetleri anlatan Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe, vakıflarında bu ruhla tarih ve kültür sahnesinde var olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların sonunda önceden belirlenen ihtiyaç sahiplerine çeşitli yardımlar yapıldı. Canlı müzik sunuşu yapıldı.

Özel Haberleri