İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, yaklaşan Ramazan ayına ilişkin yaptığı değerlendirmede, kendilerinin de paylaşmaya ortak olacaklarını belirterek, "Zenginle kim olsa yer. Marifet fakirle aynı sofrada olmak ve ona yedirmek. Bu yüzden biz de ekonomik durumu zayıf vatandaşlarla hatırı sayılır yerlerde iftar yemekleri vereceğiz’’ dedi.
İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, yaklaşan Ramazan ayına ilişkin ‘’Bu ramazan ayını diğerlerine oranla daha fazla etkinlikle dopdolu geçireceğiz’’ dedi. Ramazan ayı hazırlıkları ve faaliyetleri hakkındabilgi veren Çağrıcı, Diyanet İşleri Başkanlığının her ramazan ayında bir konu tesbit ettiğini ve bu yılki konunun ‘’komşuluk’’ olduğunu söyledi.
Ramazanın paylaşma ayı olduğunun ilk zamanlardan beri bilindiğini hatırlatan Çağrıcı, bu yıl sadece nasihat vermekle kalmayıp aynı zamanda kendilerinin de paylaşmaya ortak olacaklarını, bütün ilçe müftülüklerine yazı göndererek ‘’fakir fukara sofraları kurun’’ şeklinde talimat verdiklerini söyledi. Müftü Çağrıcı, ‘’Zenginle kim olsa yer. Marifet fakirle aynı sofrada olmak ve ona yedirmek. Bu yüzden biz de ekonomik durumu zayıf vatandaşlarla hatırı sayılır yerlerde iftar yemekleri vereceğiz. İl müftülüğü olarak iftar sofraları düzenleyip fakirlerimizi sofralarımıza çağıracağız. Bu kıstaslardaki aileleri ve personelimizi belirleyip tuttuğumuz servisle onları evlerinden alıp, iftar yapılan yerlere götüreceğiz. Çevremizde oturan fakirlerimiz, müftülük personelimiz hep beraber oturup iftar etmek istiyoruz. İnsanlar bizi ikram ederken de görsün’’ diye konuştu.
Çağrıcı, ‘’Hanımlara camilerde yer ayırma ve onlara vereceğimiz din hizmetleri konusunda artık çıtayı yükseltmek zorundayız’’ dedi.
Çağrıcı, itikâfa girmek isteyenlerin belirlenmiş camilerde itikâfa girebileceğini, talep doğrultusunda her ilçede cami belirleneceğini ancak isteğe göre bu sayının ikiye çıkabileceğini aktardı. Başkan Çağrıcı, Hırka-ı Şerif’in Ramazan ayının ilk Cumasıyla son Cuması arasında görülebileceğini söyledi.
HATİM VE MUKABELE VE HATİMLİ TERAVİH
Ramazan ayında hatim ve mukabele okumanın sünnet olduğunu anlatan Çağrıcı, halkın bu sünnete Ramazan ayında daha fazla önem verdiğini ifade etti. Camilerde çok iyi hafızları görevlendirerek bu sünneti daha da cazibeli hale getireceklerini söyleyen Çağrıcı, ‘’Her ilçede en az bir camide İstanbul’un gözde hafızlarına mukabele ve hatim okutacağız. Hangi hafızın nerede, hangi gün hangi saatte mukabele okuyacağı belirlendi. Bunlar büyük ilân afişleriyle camilerin kapılarına asılması suretiyle cemaatimize duyurulacak’’ diye konuştu. Enderun teravihi adının verildiği ve uzun yıllar öncesinden beri Anadolu’da var olan teravih namazının geçen yıl uygulanmaya başlandığını ve yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Çağrıcı, ‘’Enderun teravihini ve hatimli teravihi bu yıl 39 ilçemizin camilerinde kıldıracağız’’ dedi. Müftü Çağrıcı her ilçede en az bir camide bu şekilde teravih namazlarının kıldırılacağını aktararak, böylece Enderun teravihini ve hatimli teravihi İstanbul’da yaygınlaştıracaklarını kaydetti.
Haberler