Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından düzenlenen ve Marmara Denizi'nin kirlilikten arındırılması yönünde ilgili belediyeler tarafından yapılması gerekenlerin ele alınacağı 'Derdimiz, Değerimiz, Denizimiz: Marmara' çevre sempozyumu, İstanbul'da başladı. Kadir Has Üniversitesi Haliç Kampüsü'nde gerçekleştirilen sempozyuma, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Marmara Denizi'ne kıyısı olan belediyelerinin su ve kanalizasyon idaresi yetkilileri, üniversiteler, kamu kurumları, medya temsilcileri, STK'lar ve ilgili özel sektör temsilcileri katıldı.
KİRLENMEYE MÜSAİT
MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Marmara'nın kirliliği konusunda hep belediyelerin suçlandığını, düzenlenen sempozyumla hem suçlamalara cevap verileceğini hem de çözüm odaklı çalışmaların ortaya konulacağını söyledi. Altepe, deniz trafiğinin 'Çanakkale ve İstanbul boğazlarının varlığı nedeniyle' had safhada yaşandığı, kıyılarında Türkiye'nin sanayi ve ticaret alanında lokomotif şehirlerini barındıran, ülke nüfusunun üçte birinin yaşadığı bölgeye ait iç deniz olması nedeniyle Marmara'nın kirlenmeye çok müsait olduğunu vurguladı.
'SORUNLARINA IŞIK TUTACAK'
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ise, Türkiye'nin 8 bin 500 metre sahili olan, 3 tarafı denizlerle çevrili ve yeşille mavinin birleştiği zengin bir coğrafya olduğunu vurguladı. Balta, büyükşehir belediyelerinin çevre adına yaptığı çalışmaların bakanlık olarak işlerini kolaylaştırdığını ifade etti. Son yasal düzenlemeyle 16 ilin daha büyükşehir olmasının çevre adına yürütülen faaliyetlerin artmasına ve düzene girmesine, kalite gelmesine yarayacağını ifade eden Balta, 2023 yılında atık su arıtma tesisi olmayan bölgenin kalmayacağını açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak çevreye yaptıkları yatırımların artarak süreceğini ifade eden Balta, 'Hedefimiz sadece 75 milyon Türk insanı değildir. Yaptığımız yatırımlar aynı zamanda; turist olarak Türkiye'ye gelen, Marmara Bölgesi'ni, İstanbul'u ziyaret eden dünya insanına yönelik yapılan hizmetlerdir' dedi.
Marmara soframız gibi temiz olmalı
Marmara'nın Türkiye'nin en önemli yerleşim ve üretim bölgesi olduğunu kaydeden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, kirliliğin önlenmesi çalışmalarında çevrenin sanayiye, sanayinin de çevreye feda edilmemesi gerektiğini söyledi. Marmara Denizi'nin bölgenin mutfağı ve sofrası olduğunu vurgulayan Karaosmanoğlu, şöyle konuştu: 'Türk halkı mutfağını ve sofrasını nasıl temiz tutuyorsa, biz de Marmara Denizi'ni bölgeyi temiz tutmalıyız. Özellikle belediye başkanlarımız bu işi titizlikle yürütürse, bilimsel hareket edersek, başarı elde ederiz.' Sempozyumda; Marmara Denizi'yle ilgili ortaya atılan tüm söylemler bilimsel veriler eşliğinde değerlendirilecek ve çözüm odaklı çalışmalar ortaya konulacak.
Yeni Şafak