Mars projesi için uzaya 20 fare gönderdiler

Bilim insanları Uluslararası Uzay İstasyonu'na 20 adet fare gönderdi. Dünya’nın yörüngesinde 90 gün kalacak olan fareler astronotların yaşadığı tehlikeler belirleyerek Mars projesine büyük katkı sağlayacak.

Bilim insanları Mars’a gönderilecek kişilerin gitmeden önce yaşayacakları hayati riskleri öğrenebilmek için çeşitli deneylere başvuruyor. Özellikle biyolojik deneyler yapana bilim insanları uzaya yolculuk ve uzayda yaşam konularına son yıllarda daha da büyük önem vermeye başladı. Bilim insanları, uzun yıllar boyunca dünya koşullarında yaşayan insanların Mars gibi bir gezegene gittiğinde vücudunda nasıl bir biyolojik değişiklik yaşayacağını merak ediyor ve bunu fareler üzerinde yapacakları bir deney ile tespit etmeyi planlıyor.

40 laboratuvar faresinin 20 tanesini SpaceX’in Uluslararası Uzay İstasyonu'na gıda ve malzeme götüren Falcon 9 roketine yerleştiren bilim insanları, 10 fareyi dünyanın yörüngesinde 90 gün boyunca bırakacaklar. 10 Fareyi de 30 gün sonra dünyaya getirecek olan bilim insanları, fareler üzerinde dünyanın yörüngesinde kaldıkları süre zarfında yaşadıkları değişimleri inceleyecek.
Dünyanın yörüngesinde geri getirilecek fareler, laboratuvarda bırakılan ve farelerin ikizlerinden oluşan 20 fare ile karşılaştırılacak. Söz konusu deneylerde tabi ki tespit edilen sonuçlar insanların ki ile aynı olmayacak lakin bilim, insanları uzayın canlılara verdiği zarar hakkında bir kanıya varabilecek.

NASA, fareler ile yapılacak bu deneyi bildiğiniz gibi daha öncesinde insanlar üzerinde de denemişti. Meşhur deneyde ünlü astronot Scott Kelly, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir yıl geçirmişti. Akabinde 1 yılın sonunda ikiz kardeşi ile karşılaştırılan astronotun kardeşine göre genlerinde %7 oranında değişim gözlenmişti.

Bilim insanları yaptıkları bu neyler ile başta insanların Mars'a gitmeden önce yaşayabilecekleri görme kaybı, kanser riski ve psikolojik rahatsızlıkları tespit etmeye çalışıyor ve deneyler hala sürüyor.

Yeni Şafak

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri