'Mars’a gitmek daha mı inandırıcı?'

Koç Holding Enerji Grup Başkanı Eyüboğlu, "Elon Musk’ın 10 yıl sonra Mars’a gidecek teknolojiyi geliştireceğine inanıyoruz da kömürün zararını temizleyecek teknolojiyi bulabileceğimize neden ikna olmuyoruz? Mars’a gitmek daha mı inandırıcı?” dedi.

2. Yerli Kömür Eylem Planı Çalıştayı'nın "Kömür Madenciliğin İtibarı ve Algısı" oturumunda konuşan Koç Holding Enerji Grup Başkanı Yağız Eyüboğlu, Sivas Kangal'da yıllık 7,5 milyon ton, Soma Eynez'deki kapalı ocak şeklinde çalışan madenlerinde ise 3 milyon ton seviyesinde üretim yaptıklarını söyledi.

Soma'daki maden işletmelerine 500 milyon dolar yatırım yaptıklarını ifade eden Eyüboğlu, burada binden fazla kişinin çalıştığını ve arkadan göçertmeli uzun ayak kömür üretim yönteminin kullanıldığını anlattı. 

Madencilik sektöründeki algının düzeltilmesi için "mış gibi" yapılmaması gerektiğini vurgulayan Eyüboğlu, şöyle devam etti:

"Önce kendi evimizin önünü temizlemeliyiz. Yeni üretim teknolojileriyle teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanarak çevreye verdiğimiz hasarı en aza indireceğiz. En üst düzeyde güvenlik önlemleri alacağız. Çalışanların hayat koşullarını azami düzeyde yukarı çekeceğiz. Elon Musk’ın 10 yıl sonra Mars’a gidecek teknolojiyi geliştirip üretebileceğine inanıyoruz da kömürün yaydığı salımı temizleyecek teknolojiyi bulabileceğimize neden ikna olmuyoruz? Mars’a gitmek daha mı inandırıcı? Teknoloji de gelişiyor, bizler de temiz teknolojilere inanmak ve çalışmak suretiyle kömürün kullanımı aşamasında da daha çevreci çözümler üzerinde çalışmak durumundayız.”

"Madencilikte kurumsal kimlik gerekiyor"

Sabancı Holding Üst Yöneticisi Mehmet Göçmen, Türkiye'de madencilik sektörüne karşı algının düzeltilebilmesi için kömürün neden önemli olduğu konusunda bir konsensüs sağlanması gerektiğini söyledi.

Göçmen, bunun için dört önemli konunun bulunduğuna işaret ederek şöyle konuştu:

"Birincisi, ülke olarak enerji tüketiminde yolun yarısındayız. Gelişmişlik hedeflerimizle birlikte enerji tüketimi de iyi bir şekilde artacak. Bu artış gayrisafi milli hasılanın (GSMH) üzerinde olacaktır. Gelişmiş ülkelerin iki katına yakın bir büyüme olacak. İkinci olarak, GSMH’de enerjinin katkısı Türkiye’de gelişmiş ülkelere göre daha fazla. Bunun anlamı, Türkiye enerji verimliliğine bugünden daha fazla yatırım yapmalı. Bu kadar enerji yoğun bir modellemenin sürdürülebilir olması zor. Üçüncü konu, Türkiye’nin cari açığı enerji ithalatına eşit. Dolayısıyla burada yapılan her pozitif adım Türkiye’nin büyümesine katkı sağlayacak. Cari açıkla mücadele için yerli kaynaklara yatırım önemli. Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılık oranı sürdürülebilir değil, aşağı çekilmesi lazım. Ayrıca enerji içerisindeki karbon üreten enerjinin payı da olması gerekenin üstündedir. Ama Türkiye son yıllarda aldığı tedbirlerle bu açığı kapatıyor."

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri