Araştırmada, Mars atmosferinin Dünya'dan daha temiz olduğu ifade edildi.
Rus ve Fransız araştırmacılar, Mars'ın kuzey yarımküresindeki atmosfer tabakası üzerindeki analizlerinde yenir bir parçacık keşfetti.
Icarus dergisinde yayımlanan araştırmada, Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Mars Express uzay aracı kullanılarak Kızıl Gezegen'deki atmosfer tarandı. Güneş'in önünden geçtiği esnada güneş ışınlarının aydınlattığı atmosferi spektrometresi ile tarayan Mars Express, toz parçacıklarıyla Güneş'ten yayılan radyasyonun etkileşimini gözlemledi.
Araştırma, Mars atmosferinin homojen olmadığını, tersine iki farklı özellikte yeni bir parçacık içerdiğini ortaya koydu. Parçacığın ilk özelliği, katı ve iri su-buz tanecikleri; ikincisi ise daha ince ve bir arada kümelenmiş taneciklerden oluşuyor olması.
Gökbilimciler, Mars atmosferinin 20-28 km irtifada oldukça düşük bir yoğunluk içerdiğini belirterek, ince taneciklerin metreküp başına sadece üç tane bulunduğuna dikkat çekti. İri tanelerin bu irtifadaki yoğunluğu ise metreküp başına sadece iki olarak ölçüldü.
Dünya'ya göre çok daha temiz
Mars atmosferinin Dünya'ya kıyasla çok daha temiz ancak tozlu olduğunu belirten araştırmacılar, toz kümelerinin Kızıl Gezegen'deki iklim değişiminde önemli rol oynadığını belirtti.
Hafif taneciklerin buzlu parçacıkların oluşumunu hızlandırarak bulutların ortaya çıkmasını sağladığı ve bulutların Mars'ın yüzeyinde yaşanan yağış ve sıcaklığı doğrudan etkilediği ifade edildi. Araştırmacılar, toz kümelerinin irtifa ve jeolojik koordinatlarını tespit ederek, Mars'ta neler olup bittiğini çok daha iyi anlayabileceklerini ifade etti.
Gökbilimciler, Mars'ın yörüngesine Eylül 2014'te girmesi beklenen MAVEN uzay aracıyla aradıkları soruların cevabını bulmayı ümit ediyor. MAVEN, Mars atmosferinin milyarlarca yıl içinde nasıl kaybolduğunu ortaya çıkarmaya çalışacak.
Mars atmosferindeki elektrik yüklü parçacıkları analiz edecek olan MAVEN, aynı zamand Güneş fırtılanalarının saçtığı yüklü parçacıkları tarayacak.
Kaynak: RedOrbit