Bir su şişesinin kapağı, insan hayatını değiştirir ve umuda dönüşür mü? 'Damlaya damlaya' toplanan kapaklar, su birikintisi misali engellilere tekerlekli sandalye umudu oluyor.
Geri dönüşüm tesisinde yeni bir ürün haline gelen kapaklar, engellilere tekerlekli sandalye olarak dönüyor. İşte sosyal sorumluluk projesi haline gelen ‘mavi kapağın’ her anının anlatıldığı hikâye…
Yolda yürürken bir direğe ya da bir ağaca asılı büyük pet şişenin içindeki kapaklar veya su içtikten sonra pet şişesini atıp kapağı cebinde saklayanlar mutlaka dikkatinizi çekmiştir.
Son yıllarda gündeme gelen mavi kapak kampanyası herkesçe merak edilen bir konu. Peki, bu kapaklar nasıl toplanıyor? Kimler tarafından işleniyor? Elde edilen gelir nasıl engellilere veriliyor? Kaç kilogram kapak bir tekerlekli sandalye ediyor?
İzmir Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin başlattığı ‘Mavi Kapak Toplama Kampanyası’ bugüne kadar binlerce engelliye umut oldu. Zamanla Türkiye geneline yayılan kampanya birçok yardım kuruluşu tarafından organize edilmeye başlandı.
Omurilik Felçlileri Derneği, mavi kapağın tekerlekli sandalyeye dönüşmesini sağlayan en önemli sivil toplum kuruluşlarından birisi. Bu kuruluşun üyeleri, İstanbul’u karış karış geziyor ve kapak topluyor. Her gün onlarca kapak dolu çuval, derneğin deposuna boşalıyor. Toplanan kapaklar Omurilik Felçlileri Derneği’nin Ataköy’deki yerleşkesinde bulunan bahçeye getiriliyor. Her ay yaklaşık 15 ton kapak buraya taşınıyor. Pet bidonlarda toplanan kapaklar, bidonların kesilmesi suretiyle yeniden tezgâhtan geçiyor. Şişelerde bulunan kapak harici materyaller, yine engelli görevliler tarafından temizleniyor. Bu işlemin önemi ise kapağın geri dönüştürülmesi sırasında, geri dönüşüm makinesinin makaslarının sert cisimler tarafından kırılmasını önlemek.
Ayıklanan kapaklar kamyonlarla Çerkezköy’deki geri dönüşüm tesislerine getiriliyor. Engelliler için büyük önem arz eden kapaklar bir büyük dikkatle kırma makinelerine atılıyor. Kırpıntı haline getirilen plastikler, granül makinesinde mercimek tanesi haline getirilip plastik fabrikalarına satılıyor. Elde edilen ham maddeyle ise çok çeşitli ürünler elde ediliyor. Bu ürünler arasında gırgırından ekmek ve çamaşır sepetine, mandaldan kapı kulpuna kadar çok sayıda malzeme imal ediliyor. Bu ürünlerin satışından elde edilen gelir de derneğin hesabına yatırılıyor.
‘MANUEL SANDALYE İÇİN 350 KİLO, AKÜLÜ İÇİN 2,5 TON KAPAK GEREKİYOR’
Verilecek tekerlekli sandalye için teslim edilecek kapak miktarının kişinin engeline göre değiştiğini kaydeden Omurilik Felçlileri Derneği Sosyal İşler Sorumlusu Gülşah Buğur, “Örneğin, bir manuel sandalye için 350 ile 500 kilo kapak gerekirken, akülü sandalye için 2,5-3 ton kapak gerekiyor.” diyor. Kampanyanın ‘mavi kapak’ ismiyle anılmasına rağmen, plastik kapaklarda rengin önemli olmadığını vurgulayan Buğur, “Vatandaşlardan önemli bir ricamız olacak. Kapakların bulunduğu kutulara çöp koymasınlar. Farklı boylarda kapakları gönderebilirler. Sadece mavi kapak değil, deterjan, ilaç kapakları gönderebilirler. Plastik olduğu sürece sorun yok.” şeklinde konuştu.
‘3430’A BOŞ MESAJ AT, ENGELLİLERE 5 LİRA BAĞIŞ YAP’
Yürüme engelli kimselere yardım etmenin çok önemli olduğunu belirten Omurilik Felçlileri Derneği yetkilisi Fuat Delibaş ise, 3430 kısa boş mesaj atarak, 5 lira bağışta bulunulabileceğini ifade ediyor.
Yeni Şafak