Mavi Marmara olayında sıra BM raporunda

İsrail’in Mavi Marmara saldırısının ardından, Türkiye’nin sunduğu nihaî raporun ayrıntıları, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı

İsrail’in Mavi Marmara saldırısının ardından, BM Güvenlik Konseyinin kabul ettiği Başkanlık Açıklaması uyarınca, BM Genel Sekreterinin talebiyle oluşturulan Soruşturma Paneline Türkiye’nin sunduğu nihaî raporun ayrıntıları, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

BM Soruşturma Paneli Nezdinde Türkiye’nin temas noktası Büyükelçi Mithat Rende, ara raporu daha önce kamuoyuna açıkladıklarını belirterek, İsrail’in raporundaki iddiaların da değerlendirilmesiyle nihaî raporun önemli Türk ve yabancı hukukçuların ve konvoyda bulunan yolcuların ifadelerden de yararlanarak hazırlandığını belirtti. Raporun sonuç bölümünde İsrail’den beklentilerine yer verdiklerini kaydeden Rende, “İsrail’in yol açtığı zararların ve kayıpların tazmininden sorumlu olduğunun bir kere daha altını çizmek istiyorum. Tazmininden sorumludur. Özür dilemelidir. Biz bunları istemekle esasen İsrail’e bir çıkış yolu gösteriyoruz” dedi. Rende, saldırının hukuka aykırılığının tesbit edilip kınanmaması halinde kötü bir emsal teşkil edeceğinin de raporda dile getirildiğini bildirdi. Öte yandan, Soruşturma Paneline Türkiye’nin sunduğu nihaî raporda, Mavi Marmara gemisinin yola çıkışından itibaren saldırı anına kadar olan rotası ve saldırı anındaki konumu da haritalarla gösterildi.
 
Sıra, BM raporunda

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’un, 9 Türkiyelinin vefat ettiği Gazze’ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yapılan İsrail saldırısını soruşturan BM Soruşturma Komisyonu’nun etkin ve sür'atli bir şekilde görevini yerine getireceğinden emin olduğu bildirildi. BM Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, yaptığı açıklamada, Genel Sekreterin kurduğu BM Soruşturma Komisyonunun, Türkiye’nin Mavi Marmara saldırısıyla ilgili kendi ulusal soruşturmasına ilişkin nihai raporunu aldığını teyit etti. Hak, ‘’Komisyon, şimdi bu önemli görevi yerine getirmek için hem Türkiye’den, hem İsrail’den aldığı raporları incelemektedir. Genel Sekreter, Soruşturma Komisyonu üyelerinin görevlerini mümkün olabildiğince etkin ve sür'atli bir şekilde yerine getireceğinden emindir’’ dedi. Konsey, 1 Haziran 2010’da İsrail’in Mavi Marmara saldırısının ardından kabul ettiği başkanlık açıklamasında saldırıyı kınamış, olayla ilgili ‘’acil, tarafsız, güvenilir ve şeffaf soruşturma’’ açılması gerektiğini bildirmişti.

Yeni Asya
 

Dünya Haberleri