karar.com'un haberine göre söz konusu keşif, dünyadaki 100 milyondan fazla mayının temizlenmesi için umut oldu.
İngiltere'nin York Üniversitesi'nden bilim insanları, mayınlı bir araziye çeşitli bitki türlerini ekerek yaptıkları deneyde ilginç bir sonuçla karşılaştı. Bitkilerin hepsi solarken, bir tanesinin TNT dolu toprakta gelişip serpildiği görüldü.
Science dergisinde yayımlanan makaleye göre, bitkinin C vitamini üreterek bağışıklığı güçlendirecek şekilde tasarlanan MDHAR6 genine sahip olmadığı tespit edildi. Araştırma ekibinden biyolog Neil Bruce, keşif ile ilgili "Bu gerçekten büyük bir sürpriz. Bulduğumuz şey bizi gerçekten şaşkınlığa uğrattı" diye konuştu.
"Anahtar gen"
Araştırmacılar, keşiflerini daha iyi anlamak üzere MDHAR6 geni bulunan bir bitkinin TNT ile nasıl etkileşime girdiğini incelediklerinde, TNT'nin hücrenin içine nüfuz ettiğini ve MDHAR6 genindeki C vitamini üretme görevi verilen enzimleri zehirli kimyasalları üretmek için kullandığını gördüler. Yani TNT ile karşılaştığında, MDHAR6'nın zehirli maddelerle mücadele etmek olan işlevi tersine dönüyordu.
Mayını etkisiz hale getirmenin en kolay yolu
Buna karşın MDHAR6 geni içermeyen "mutant" hücrelerde bağışıklık sistemi normal bir şekilde işlemeye devam etti. Hücrelerin vazifeleri gereği TNT'yi parçalarına ayırdığı ve atıkları hücre zarında topladığı görüldü.
Neil Bruce, teorik olarak çim ve diğer bitki türlerinin de TNT'yi etkisiz hale getirecek mutasyonların gerçekleştirilebileceğini söylüyor. Birleşmiş Milletler'in istatistiklerine göre dünyada her yıl 20 bin civarında kişi mayın patlamaları yüzünden ölüyor. Dünyada 78 ülkede 100 milyona yakın mayın bulunuyor.