Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'nun internet sitesinde Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi (Kürtçe 5. Sınıf) Öğretim Programı yayınlandı. Ders, öğrencilerin Kurmanca ve Zazacada temel iletişim becerilerini geliştirmeyi ve buna ek olarak dildeki yeterliklerini daha üst düzeye eriştirmek için gereken temeli oluşturmalarını hedefleniyor. Programda öğretmenlerin, ortaokul öğrencilerinin yaş aralığını dikkate alarak etkinlikleri geliştirmeleri ve düzeye uygun materyaller kullanmaları isteniyor.
Özellikle dil öğretiminde öğretmenin, öğretimini gerçekleştireceği dilde konuşarak dersi işlemesi gerektiği vurgulanarak, "Öğretmen Kurmanca ve Zazaca dersini işlerken dili sabır ve ısrarla konuşarak öğrencilerin konuşma ve dinleme becerilerini desteklemelidir." deniyor. Gramerin doğrudan öğretim sürecinden ziyade; temel dil becerileri üzerinden ele alınacak metinler, dinleme etkinlikleri, yazma ve konuşma etkinlikleri içerisinde yeri geldiğinde öğrencilere sezdirilerek verileceği kaydediliyor.
Ortaokul Kürtçe Dersi Öğretim Programı, temel düzey ve ara düzeyin ilk aşaması (B1) için tasarlanan kazanımları içeriyor. B1 düzeyi için tasarlanan kazanımlar, "Açık ve standart bir dil kullanıldığında ve iş, okul, eğlence, gibi aşina olduğu ana konuları anlayabilir. Dilin konuşulduğu bir bölgeye yapılan yolculuk sırasında karşılaşılan durumların çoğunda sorunların altından kalkabilir. Bildik ve ilgi alanına giren konular üzerine yalın ve tutarlı bir söylem üretebilir. Bir olayı, bir deneyimi ya da bir düşü anlatabilir, bir beklentiyi betimleyebilir ve bir projeye veya bir düşünceye ilişkin gerekçeler ya da açıklamaları kısaca dile getirebilir." cümleleri ile ifade ediliyor.
Programı ile Kurmanca veya Zazaca'yı bir iletişim aracı olarak kullanabilen, dil öğrenmekten zevk alan, kültürel değerlerin farkında olan ve farklı dil ve kültürlere zenginlik olarak bakabilen bireylerin yetişmeleri hedefleniyor. Öğrencinin Kürtçe öğrenmeye karşı ilgisini artırmak, Kürtçenin yaşadığı kültürü tanımalarını sağlamak; Kürtçe (Kurmanca ve Zazaca) konuşulan yörelerin kültürel değerlerini ayırt etmelerine olanak tanımak; kendi kültürel değerlerini fark ederek farklı olana hoşgörü ve saygı göstermelerini sağlamak; kendini ifade etme, iletişim kurma, iş birliği yapma, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmek; seviyelerine uygun görsel, işitsel ve yazılı kaynakları takip etmelerini sağlamak; kişisel, sosyal, kültürel bakımdan gelişmelerini sağlamak; Kürtçede dinleme, konuşma, okuma ve yazma dil becerilerini geliştirmek, Kürtçede kelime hazinesini zenginleştirmek amaçlanıyor.
Programda Dinleme, Okuma, Konuşma ve Yazma etkinliklerinden beklenen başlangıç düzeyi kazanımlara ayrı ayrı yer veriliyor. Ayrıca bazı etkinlik örnekleri sıralanıyor.
Cihan