Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, özel eğitim öğrencilerine yardımcı olabilmek amacıyla öğretmen ve yöneticiler için "özel eğitim hizmetleri semineri" verilecek olan seminerlerin 1 Nisan başlayıp 31 Mayıs'ta sona ereceğini ve 81 ilde de yapılacağını belirtti. Güngör temel amacın özel eğitim öğrencilerinin daha kaliteli eğitim almalarını sağlamak olduğunu belirterek, "Bu eğitimimizin amacı, özel eğitim öğrencilerimizin yani kaynaştırma öğrencilerimizin, özel eğitim ile ilgili okullarda karşılaştıkları sorunları daha iyi anlayabilmek, onlara daha kolay çözümler üretebilmek için sınıf öğretmenlerimizi, okul müdürlerimizi ve müdür yardımcılarımızı özel eğitim konusunda bilgilendirmek. Öğretmenlerimiz gruplar halinde günde 6 saat ders alacaklar ve eğitim iki ay sürecek" dedi.
Güngör, "Özel Eğitim Hizmetleri" seminerine ülke genelinde yaklaşık 200 bin öğretmenin katılmasını planladıklarını ve öğretmek istedikleri hedeflerinin öğretmenlerin özel eğitim öğrencilerine nasıl bir eğitim yöntemi uygulayacağını ve özel eğitim öğrencileriyle ilişkilerinin nasıl kurulması gerektiği hakkında olduğunu belirtti. Türkiye genelinde özel eğitim öğrencilerinin sayısının yaklaşık 300 bin olduğunu anlatan Güngör, "Her sınıfta en fazla 2 özel eğitim öğrencisi var. Öğretmenlerimiz, o öğrencilerimize durumlarına uygun, bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlıyorlar. Bu programın yanında öğrencilere, özel eğitim öğrencilerinin hassasiyet gösterdiği alanlardaki yaklaşım tarzlarını öğretmek, bu seminerin hedeflerinden biri. Bunu sağladığımız zaman, sınıf ve branş öğretmenlerinin diğer öğrencilere olan fayda ve verimliliklerinin, özel eğitim öğrencilerine de yansıyacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.
Güngör, özel eğitim öğrencisi olan okullara maddi her türlü materyali götürdüklerini ve bu öğrencilerin eğitimi konusunda bilgili olan okul müdürlerinin daha az sorun yaşadığına dikkati çekerek, "Bu okullarda zaman zaman bilgi ihtiyacı da ortaya çıkıyor. Özel eğitim öğrencileri için okulların lavabolarından, rampalarına kadar bir dizi önlem alınması gerekiyor. Okul yöneticilerinin bu konularda bilgili olması, sorunların yaşanmaması sonucunu getiriyor" diye konuştu. Güngör, seminerin bakanlığın merkezi düzeyde gerçekleştirdiği, "Bütünleştirme Uygulamaları Eğitici Eğitimine" katılanlar öncelikli olmak üzere, özel eğitim okul ve kurumlarında görev yapan uzman personel aracılığıyla gerçekleştirileceğini söyledi.
Kamusaati