Bakanlık, kanunda yer alan kadın ve çocuğun can güvenlikleri nedeniyle resmi bilgilerinin gizli tutulması gerektiği yönündeki maddenin Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) ihlal edildiğini savundu. Adalet Bakanlığı, “MEB gizli kayıt sistemini işletmiyor” dedi. Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanlığı, “Kadına Yönelik Şiddet; Ulusal ve Uluslararası Mevzuat, Eleştiriler ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir rapor hazırladı. Meclis’te oluşturulan Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu’na sunulan raporda, 2012 yılında çıkarılan Şiddet Kanunu’nun eksiklerle dolu olduğu vurgulandı. Raporda öne çıkan başlıklar şöyle:
KADIN VE ÇOCUĞUN GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE ATILIYOR: Kanuna göre, kadın ve çocukların can güvenlikleri söz konusu olduğunda tüm resmi bilgilerinin gizli tutulması gerekirken, MEB’in bunu ihlal ettiği, ‘gizli kayıt’ sisteminin işlemediği görülmektedir. Şiddet uygulayan erkekler, sistemin açıklarını kullanıp çocuklarının yeni kayıt yaptırdığı okullara ulaşabilmektedir.
SGK KAYITLARI AÇIK: Kadınlar, işe girdiğinde SGK kayıtları gizlenmediği için şiddet uygulayan tarafından çok çabuk bulunabilmektedir. Kadınlar, çoğunlukla sigortasız işlerde güvencesiz çalışmak zorunda kalmaktadır. Gizli kayıt yapıldığı halde, hastane randevu sisteminden faydalandığı için şiddet uygulayan tarafından yaşadığı yer tespit edilen kadınlar olmuştur. Şiddet uygulayanların Sağlık Bakanlığı’nın internetteki hastane randevu sisteminden ya da ALO 182 Sağlık Bakanlığı Hastane Randevu Sistemi’ni arayarak kadınların ve çocukların aldıkları hastane randevularını öğrenebildikleri görülmektedir.
MADDİ YARDIM YOK: Kadınlar, kanuna göre verilmesi gereken maddi yardımdan yararlanamıyor.
KORUMANIN ÜCRETİ KADINDAN ALINIYOR: Kanunda hiçbir masraf alınmayacağı, şiddete maruz kalan kişinin masraflardan muaf olduğu belirtilmesine rağmen yakın korumanın masrafları kadınlardan istenmektedir.
KİMLİK DEĞİŞTİRMEK GÜÇ: Kanunun yürürlüğe girdiği 20 Mart 2012’den 6 Mart 2014’e kadar, 123 kadının kimlik bilgi ve belgeleri değiştirilmiştir. Kadınlar kimliği değiştikten sonra İŞKUR’a başvuruda bulunduklarında, geçmiş iş deneyimlerinin ve eğitim bilgilerinin silinmesi nedeniyle iş bulmakta zorluk yaşayabilmektedir.
CİNSEL ŞİDDET YOK: Kanun şiddeti geniş tanımlamakta, ancak uygulayıcılar hâlâ fiziksel şiddet dışındaki şiddet biçimlerini risk kapsamında görmemektedirler. Bu nedenle kanunda engel bulunmamasına rağmen psikolojik, cinsel vb. şiddet biçimlerini yaşayan kadınlar kanundan yararlanamayabilmektedirler.
ŞİDDET CEZASI ‘PARAYA’ ÇEVRİLMEMELİ: Kadınlara karşı işlenen şiddet suçları için özel bir infaz sistemi gerekmektedir. Koruyucu tedbir kararları verilmesi aşamasında işlenen suçlarda şiddete başvuran kişiler için denetimli serbestlik, erteleme, paraya çevirme vb. yöntemlere başvurulması engellenmelidir. Bunun yanı sıra izin kullandırma ya da herhangi bir nedenle erken tahliye durumlarında kadınlara önceden haber verilmesi gibi özel önlemler alınmalıdır.
Habertürk