Meclis, evlilik müessesini kurtarmak istiyor

Boşanma vakalarının her geçen gün artması, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) harekete geçirdi.

İbrahim Asalıoğlu'nun haberi

AK Partili milletvekilleri, 'boşanmaların ve sebeplerinin araştırılması, gereken tedbirlerin belirlenmesi' için komisyon kurulması amacıyla Meclis'e önerge verdi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül ile AK Partili 24 milletvekilinin verdiği önergede 'aile kurumunun güçlendirilmesi'nin önemi vurgulanırken 'birçok ailenin dağılmasına ve çocukların mağdur olmasına sebep olan boşanmaların' araştırılması isteniyor.

Önergede, 'artan genç nüfusa rağmen yeni bir ailenin ilk adımı olan evlilik oranlarında kayda değer bir düşüş yaşandığı'nın altı çiziliyor. Evlenme ve boşanma istatistikleri ile desteklenen önergeye göre 2007 yılında yüzde 9,09 olan evlenme hızı, 2010'da yüzde 7,98'e geriledi. Yani 4 yıl önce 638 bin 311 olan evlenme sayısı 582 bin 715'e indi. Meclis önergesinde boşanma oranlarındaki artışa da dikkat çekildi. Buna göre 2001 yılında 91 bin 994 olan boşanma sayısı, 2010'da 118 bin 568'e çıktı. "İstatistikler, toplumun ve devletin temel taşı olan aile kurumunun sarsıldığını, tedbir alınmadığı takdirde geri dönüşü mümkün olmayan noktalara ulaşılacağını gösteriyor." denilen önergede ciddi bir tespitte de bulunuldu: "Özellikle boşanma olayları, ailenin yıkımına ve on binlerce çocuğun anne veya baba sevgisinden mahrum kalmasına ve çocuklarımızda tamiri mümkün olmayan psikolojik tahribatlara sebep oluyor."

Boşanma olaylarının kişisel ve ailevi problemler olmaktan öte toplumun genelini ilgilendirdiğine işaret edilen önergede şu ifadelere yer verildi: "Bu sorunlar, Türk aile yapısını derinden yaralamaktadır. Kurulacak araştırma komisyonunda, Türk aile yapısının sağlam temeller üzerine varlığını devam ettirebilmesi için, evlilik müessesinin güçlendirilerek, ülkemizde meydana gelen, on binlerce ailenin dağılmasına ve on binlerce çocuğun mağdur olmasına yol açan boşanma olayları ve sebeplerinin araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi, toplum hayatımıza önemli katkılar sağlayacaktır."

Zaman

Aile Haberleri